Datum objave: 02. Studeni 2017

Vijesti iz povijesti:Buka iz toverni koja nije buka i psi kao "nakitni ukras" na Jadriji

Diana Ferić
Diana Ferić

Neki komunalni problemi u Šibeniku su izgleda vječni. Tako su s bukom iz ugostiteljskih objekata, ali i psima na javnim površinama problema u Šibeniku imali i prije 2. svjetskog rata.
Pronašli smo u lokalnim novinama vijest da je gradska uprava Šibenika odbila žalbe Šibenčana koji su se žalili na preglasnu glazbu iz gostionica i toverni u kojima su svirali romski violinisti i nastupale bosanske pjevačice sevdaha. Općinski dužnosnici bili su upozoreni da ranije takve buke nije bilo jer su se violine svirale i sevdah pjevao u gostionicama iza zatvorenih vrata i to najduže do ponoći, a da je sada došla nova moda pa se violine sviraju i pjeva sevdah ispred gostionica, s tim da pjesma i svirka počinju kasno navečer i traju do jutra. A ni to ne bilo neizdrživo da uz violine i sevdah na sav glas ne revu gosti koji nemaju sluha nego se samo deru kao mačke u ožujku.
Gradska uprava odbila je žalbe Šibenčana kojima je smetala glasna noćna glazba uz obrazloženje da se goste mora razveseliti i da ugostitelji imaju najveću zaradu ako u lokalu imaju cigansku i sevdalinsku glazbu te da zbog veće zarade uzimaju na posao još posluge što je blagotvorno za opću besposlicu.

 


Na Jadriji su pse smjele dovoditi samo dame kojima su psi bili nakitni ukras

U lokalnim novinama ie objavljeno da je 1924. godine uprava kupališta Jadrija pokušala zabraniti dovođenje pasa i kupanje pasa na plaži na onom dijelu Jadrije kojeg za kupanje koriste Šibenčani. Problem nije mogao biti riješen na Jadriji, ali je riješen u Šibeniku zabranom ukrcaja pasa na brod koji vozi do Jadrije. Neki kupači su upozoravali upravu da neke šibenske dame ipak dolaze na kupanje s psima, ali su njihove žalbe odbijene zbog očigledednosti da je riječ o malim psima koje dame nose u naručju pa se više mogu smatrati nakitnim ukrasom nego životinjama koje bi gdjekoga mogle ozbiljno smetati.
Općinska uprava pristala je na zabranu dovođenja pasa na Jadriju nakon što je učestalo dolazilo do prepirki pa i fizičkih obračuna između kupača i vlasnika pasa. Bilo je prijedloga da na Jadriji dežura općinski šinter te da odmah uklanja pse koji bi zašli među kupače, a posebno djecu u plićaku, ali se od toga odustalo zbog skupoće.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik