Datum objave: 07. Travanj 2017

Glazbenica Nataša Plazibat sa suradnicima od sutra kreće sa svirkom uživo na trgu ispred Kazališta

Diana Ferić
Diana Ferić

Glazbena umjetnica Nataša Plazibat potaknula je hvale vrijedan projekt koji će unijeti živost u povijesnu jezgru grada. Ona će sa svojim kolegom klavijaturistom Antom Jelčićem nastupiti sutra od 11 do 12 sati na trgu ispred Šibenskog kazališta sa svirkom i pjesmom uživo potičući tako sve šibenske glazbenike da nastupe na javnim prostorima u povijesnoj jezgri kako bi ju oživjeli, ali i kako bi skinuli stigmu s uličnih svirača i zabavljača koje kod nas podcjenjuju

 

„Inspirirao me je jedan svjetski projekt „Playing for Change “ Marka Johnsona koji se provodi još od 2002. godine. Sve je krenulo od toga što je on, kao poznati glazbeni producent, slučajno, u prolazu čuo jednog odličnog uličnog svirača i napravio projekt promocije te vrste umjetnosti u cijelom svijetu. Taj projekt ima i humanitarni karakter jer se njime prikupljaju novci za glazbene škole u kojima se obrazuju mladi glazbeni talenti koji jedini, zapravo, od toga imaju korist“, ističe Nataša.

 

No, Nataša ima i dva osobna motiva da tako nešto pokrene u Šibeniku.“Mislim da u sebi još uvijek nosim tu ugodu koju sam imala dok sam kao djevojčica sudjelovala u programima Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku i gledala programe na ulicama i trgovima. To mije je prekrasno. U nasljeđe su nam ostavljeni ti divni, akustični prostori u povijesnoj jezgri i to moramo iskoristiti. Bez sadržaja oni su prazni. Zbog toga pozivam sve koji se u Šibeniku bave glazbom, ali i nekim drugim umjetnostima koje se mogu predstaviti na javnom prostoru da nam se pridruže. Ovim projektom želimo skinuti i stigmu s uličnih glazbenika koje mnogi kod nas smatraju uličarima i prosjacima, a u svijetu su oni priznati kao umjetnici i ljudi ih poštuju“, objašnjava Nataša Plazibat.

 

Za taj projekt je dobila potporu Turističke zajednice Grada Šibenika koja je od Grada Šibenika dobila dozvolu za javni nastup. Sljedeće subote će nastupiti Boris Plazibat i Mate Anić, potom ponovno Nataša i Ante Jelčić, a potom se očekuje da i drugi glazbenici iskoriste tu mogućnost i pridonesu oživljavanju povijesne jezgre Šibenika.

Iz kategorije: Volim Šibenik