Sidebar Menu

Datum objave: 22. Prosinac 2016

Punkufer zanimljivih činjenica o Krešimirovom gradu koje ne znaju baš svi

Šibenik News
Šibenik News

Zanimljiv osvrt, ususret proslavi važnog datuma u povijesti Šibenika, donosi portal punkufer.hr. Riječ je, naravno, o 25. prosinca i 1066. godini te darovnici kralja Petra Krešimira IV. u kojoj se Šibenik spominje u kontekstu grada, a koja ujedno predstavlja i najstariji sačuvani dokument s pisanim spomenom Krešimirovog grada.

 

- Grad Šibenik na Božić slavi veliku obljetnicu. Iskoristili smo priliku i prisjetili se nekih činjenica o Krešimirovom gradu koji obiluje povijesnim zanimljivostima - piše Punkufer. 

 

1. Šibenik se prvi put spominje 25. prosinca 1066. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV. zbog čega ga zovu i Krešimirovim gradom. Ovoga Božića slavi 950 godina od osnivanja.

2. Krešimirov grad je prvi grad u svijetu koji je dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Šibenske ulice po prvi su put zasvijetlile 28. kolovoza 1895. godine.

3. Hidroelektrana na Skradinskom buku na rijeci Krki proradila je 1895. godine samo dva dana nakon puštanja u pogon one na Niagarinim slapovima. Smatra se prvom otvorenom hidroelektranom u Europi, a napajala je električnom energijom ovaj dragulj Jadrana.

4. Katedrala sv. Jakova tvorca Juraja Dalmatinca u Šibeniku od 2000.-te godine se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetskog kulturnog nasljeđa.

5. Šibenik je kovao svoj novac – šibenski bagatin – još u vrijeme Mletaka, a bio je platežno sredstvo više od dva stoljeća. Danas se tiska novac istog imena, ali kao suvenir. Među najtraženijim je novčanica od 50 bagatina koju krasi lik Dražena Petrovića.

6. Šibenik je bio najnapučeniji dalmatinski grad sve do smrtonosnog vala kuge 1649. godine koji je odnio 80 posto stanovištva Krešimirovog grada.

7. Riječ Šibenik na ukrajinskom jeziku označava vragolastog dječaka.

 

 

 

 

 

Iz kategorije: Volim Šibenik

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.