Datum objave: 16. Studeni 2016

Akcija "Croata - kravata":Angažmanom Zorana Škugora u Šibenik stižu i kravate Jure Kaštelana

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući poznatom glazbenom menadžeru, Šibenčaninu Zoranu Škugoru i supruzi jednako tako poznatog TV novinara Miroslava Lilića, Pupi na izložbi kravata u povodu 950. obljetnice prvog pisanog spomena Šibenika naći će se i cijeli komplet kravata poznatog hrvatskog pjesnika, pokojnog Jure Kaštelana, ali i niza poznatih slikara i estradnih umjetnika.

 

FOTO: Jagoda Sablić s dosad prikupljenim kravatama

 

Riječ je, podsjećamo akciji koju je pod nazivom "Croata- kravata" osmislila i potaknula Jagoda Sablić, izvršna producentica Međunarodnog dječjeg festivala, a odmah su je podržale njezine kolegice, glumica Franka Klarić i kostimografkinja Sara Lovrić Caparin. Uspjele su pokrenuti niz poznatih i manje poznatih Šibenčanki i Šibenčana kao i ljudi vezanih na druge načine za Šibenik koji su se također uključili u akciju pa od svojih suradnika i prijatelja prikupljaju kravate u počast šibenskoj obljetnici tako da se sve to od male grude pretvorilo i pravu lavinu, a kravate stižu gotovo iz svih krajeva ne samo Hrvatske nego i svijeta.

 

 

- Nazvala me Jagoda Sablić i zamolila da im pomognem u prikupljanju kravata među estradnim umjetnicima s kojima surađujem ili sam surađivao. Ideja je odlična i odmah sam prihvatio i krenuo u akciju. Zanimljiva je priča kako sam došao do kravata Jure Kaštelana. Naime, pao mi je na pamet Miroslav Lilić koji je poznat po tome da je na tulumima uvijek rezao svoje kravate pa sam se javio njegovoj supruzi Pupi, budući da on nema mobitel. Ona je, naravno, pristala dati njegove i cijele i otkidane kravate, ali mi je predložila da ustupi i kravate Jure kaštelana. Naime Jure Kaštelan i njegova supruga Nada Subotić bili su prijatelji s Pupinom mamom, inače Šibenčankom pa su tako i oni vezani za Šibenik. Nada Subotić je Lilićevima dala cijeli komplet Kaštelanovih kravata - ispričao nam je Škugor.

 


Budući da je Škugor dobar s nizom poznatih slikara i oni daruju za ovu akciju svoje kravate. Do sada su to napravili Dimitrije Popović, Zvonimir Mihanović, Ivica Propadalo, Mate Jurković koji je Šibenčanin po ocu te Matko Trebotić. Na Škugorov poticaj akciji su se priključili i Nina Badrić, Alka Vujica, glumac Nikša Kušelj i mnogi drugi.

 

Zoran Škugor ističe kako je tak akcija inspirirala da poznati slikari doniraju po jednu svoju sliku, da se tako skupi 950 slika za 950. obljetnicu i sve te slike poklone Gradu Šibeniku. Do kraja ove godine je preostalo malo vremena da bi to napravio, a li je uvjeren da bi mu to uspjelo, ako se može to napraviti tijekom 2017. godine.

 


Zbog velikog odaziva već je skupljeno više od 900 kravata, ali akcija traje i dalje. Danas je Ivica Tucak, vaterpolski trener i izbornik donio svoju i kravatu Perice Bukića. Svoj doprinos projektu nastalim s idejom da se njime obilježi, naravno, 950. obljetnica prvog pisanog spomena grada Šibenika, pridružili su se, spomenimo samo, majka i sin, Loredana i Tomislav Bahorić, supružnici Tihana Harapin Zalepugin i Saša Zalepugin. Šibenski pjevač Ivo Pattiera, potom glazbenik Matija Dedić, glumac Špiro Guberina kao i njegove mlađe kolege poput Tarika Filipovića, Renea Bitorajca ili Gorana Bogdana i Ive Perkušića, književnik Mladen Bjažić, redatelj Zoran Mužić i njegov kolega Dejan Ačimović.  Svoje su kravate donirali i  profesor Ivo Livaković, šibenski odvjetnik Branko Baica, Paško Bubalo, Ante Samodol, Milan Arnautović, Zdravko Peran i mnogi drugi. Zahvaljujući angažmanu poznatog spikera i fonetičara Tomislava Barana, također Šibenčanina, na izložbi će se naći i kravate poznatih radijskih i televizijskih spikerica i spikera  te novinara.

 

Prikupljene kravate bit će izložene na pomno pripremljenoj izložbi 28. studenog u Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' koju će s početkom u 19 sati otvoriti gradonačelnik Željko Burić i predsjednik Odbora za proslavu obljetnice Ivica Poljičak. Ova akcija je odličan primjer kako se vrlo jednostavno i efektno može promicati Šibenik budući da su mnogi koji su donirali svoje kravate upravo zahvaljujući njoj prvi put čuli da Šibenik ove godine slavi 950. obljetnicu prvog pisanog spomena.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik