Datum objave: 11. Svibanj 2016

KULTURNA SENZACIJA:Nakon samo 5 mjeseci tiskano 2. izdanje knjige dr. Gojka Nikolića o Faustu Vrančiću!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Samo pet mjeseci nakon što je objavljena, knjiga „Život i izumi Fausta Vrančića“ Šibenčanina dr. Gojka Nikolića Dade, doživjela je drugo izdanje koje će biti predstavljeno danas u 13 sati na zasjedanju godišnje skupštine Hrvatske akademije tehničkih znanosti u Zagrebu.

 

Tiskanje drugog izdanja te iznimne knjige, kulturna je i znanstvena senzacija. Nove spoznaje o životu i izumima Fausta Vrančića koje je dr. Nikolić nakon dugogodišnjih istraživanja iznio u svojoj knjizi, izuzetno dobro su prihvatili i čitatelji i stručna javnost.

 

Prvo izdanje je doslovno razgrabljeno pa je dr. Nikolić ohrabren takvim zanimanjem za svoje spoznaje o izumima i životu Fausta Vrančića, pripremio drugo izdanje.


Zanimljivo je i znakovito da je dr. Nikolić svoju knjigu o Faustu Vrančiću i njegovim izumima silno želio izdati u rodnom gradu Šibeniku i to baš prošle godine kada se obilježavala 400. obljetnica tiskanja Vrančićevih „Novih strojeva“, ali u Šibeniku za to nije bilo interesa niti je naišao na bilo kakvu potporu.

 

Djelo za koje Šibenik nije bio zainteresiran tiskali su Hrvatska akademija tehničkih znanosti i Pučko otvoreno učilište „Zagreb“. Te institucije nakladnici su i drugog izdanja.


Prvo izdanje knjige dr. Nikolića tiskano je 5. studenoga 2015. godine pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije tehničkih znanosti u sklopu obilježavanja 400. obljetnice tiskanja knjige „Novi strojevi“ Šibenčanina Fausta Vrančića.

 

Već tada je ocijenjeno da je knjiga Gojka Nikolića velik i važan doprinos izučavanju i poznavanju života i djela Fausta Vrančića čije je „Nove strojeve“ Opća skupština Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) promaknuti u rang jednog od najvažnijih djela znanstvene i kulturne baštine u povijesti čovječanstva, a Faust Vrančić uvrstila među najzaslužnije u svijetu za razvoj moderne znanosti uz Francisa Bacona, Leonarda da Vincia, Galilea Galileia, Nikolu Kopernika, Johannesa Keplera, Ticha Brahea, Giordana Bruna i Ruđera Boškovića.


Nikolić u drugom, proširenom, izdanju „Života i djelo Fausta Vrančića“ donosi niz novih spoznaja i otkrića o originalnosti pronalazaka Fausta Vrančića i još čvršćim argumentima dokazuje da su neke Vrančićeve ideje i tehnička rješenja autentične inovacije i da nisu ranije postojala te da se zbog toga moraju više cijeniti i drukčije vrednovati. Poruka knjige je da Fausta Vrančića treba smatrati začetnikom novih revolucionarnih ideja koje su bile nekoliko stotina godina ispred tehnologije i znanja njegovog vremena te da bi on i njegovi epohalni izumi morali imati daleko značajnije mjesto nego li im se danas daje, nažalost i u njegovoj domovini Hrvatskoj.


Prof.dr.sc Nikolić donosi nove spoznaje o Vrančićevim postignućima te analitički podcrtava one izume koje treba posebno veličati, kako se ne bi izgubili među ostalim pronalascima, od kojih neki nisu originalni ili su samo tehnička poboljšanja.


Prvo izdanje Nikolićeve knjige javnosti su predstavili su prof. dr. sc Bojan Jerbić, tajnik odjela sustava i kibernetike Hrvatske akademije tehničkih znanosti i prof. dr. sc. Dubravko Rogale, glavni tajnik HATZ-a.

 

Nakon predstavljanja knjige o Faustu Vrančiću i na okruglom stolu kojeg je organizirala Hrvatska akademija tehničkih znanosti, predavanja su održali prof. dr. sc. Damir Boras, dr. sc. Ivan Kurelac i prof. emeritus Ivo Alfirević, a drugo će biti predstavljeno danas na godišnjoj skupštini HATZ-a, što dovoljno govori o vrijednosti i značaju njegovog djela. 


 

Iz kategorije: Volim Šibenik