Sidebar Menu

Datum objave: 07. Svi 2016

Organizacijski odbor 950. obljetnice poziva obrtnike da se priključe proslavi

Šibenik News
Šibenik News

U atriju Muzeja grada Šibenika danas se sastao Organizacijski odbor za proslavu 950.obljetnice od prvog spomena Grada Šibenika. Predsjednik Organizacijskog odbora Ivica Poljičak osvrnuo se na dosadašnje aktivnosti koje su odrađene u sklopu obilježavanja velike šibenske obljetnice koja uključuje organizaciju kulturnih, znanstvenih te sportskih i rekreativnih događanja.


- Logotip 950 već je postao prepoznatljiv u nacionalnim okvirima i zaista nam je drago da nam se javljaju ustanove, organizacije, a i pojedinci s planiranim sadržajima koji žele uklopiti u sam program proslave. Kulminacija aktivnosti odvijat će se koncem ljeta, odnosno proslavom Dana Grada Šibenika pa do Božića, 25.12.2016.godine kada je i nastala Darovnica Petra Krešimira IV. Cilj nam je da svaki Šibenčanin osjeti veličinu ovog datuma i da se cijeli grad, odnosno svi naši sugrađani uključe u veliko šibensko slavlje - rekao je Ivica Poljičak.


Podsjetimo, proslava 950 obljetnice od prvog pisanog spomena Šibenika započela je već tijekom prošlogodišnjeg adventa koji je se odvijao uz moto „ 950-a u Docu“, prilikom otvaranja rekonstruirane tvrđave Barone upriličene su laserske projekcije u znaku 950, izrađeni su prigodni plakati, odrađen je niz predavanja o povijesti Šibenika i znamenitim Šibenčanima, otvorena je izložba kiparskih radova Šibenčanina Grge Antunca,u Zagrebu je postavljena izložba likovnih radova arhitekta Ive Vitića, tijekom Dana kršćanske kulture ansambl Lado izveo je Delmatinu „Kalvariju“ u katedrali sv. Jakova, predstavljen je povijesni roman „ Zavjet“ Orijane Koloper, što je tek dio odrađenih aktivnosti.


Tijekom ljeta očekuje nas niz glazbenih izvedbi, klapskih koncerata, promocija knjiga, postavljanje izložbi,niz sportskih događaja, obilježavanje obljetnice Rujanskog rata, svečanosti vezane uz proslavu Dana Grada, Svečana Akademija i drugi bogati sadržaji. Šibenska obljetnica bit će predstavljena i u EU parlamentu u Bruxellesu, a kao trajni trag izradit će se: spomen medalja 1066.- 2016., spomen ploča te brončani odljev Darovnice Petra Krešimira IV.


Tijekom ljeta pristupit će se i ukrašavanju grada, a mole se i svi obrtnici u staroj gradskoj jezgri da se prigodnim ukrasima i suvenirima uključe u osmišljavanje proslave.


Uz gradonačelnika Željka Burića i župana Gorana Pauka, generalnog vikara Šibenske biskupije don Marinka Mlakića, današnjem sastanku nazočili su i ostali članovi Organizacijskog odbora- ravnatelji gradskih ustanova i poduzeća, pročelnici Grada i Županije, predstavnici Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, te šibenskih institucija Kola , Glazbe i Gradske straže.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.