Datum objave: 25. Travanj 2016

DIJAGONALA: Balada o zamrznutom moru i ledom okovanom Šibeniku

Šibenik News
Šibenik News

Šibenik nije čest gost naslovnih stranica i udarnih vijesti nacionalnih medija. Među najvažnije vijesti na nacionalnoj razini ipak tu i tamo dospije, ali rijetko i nerazmjerno svom značaju. Bilo je godina kada je u središte pozornosti nacionalne pa i međunarodne javnosti dospijevao samo zbog šokantnih pomorskih nesreća, ubojstava i šumskih požara, a nizali su se i mjeseci kada uopće nije spominjan, a zaslužio je.

 

No, nije u tome bit ove balade u kojoj se Šibenik spominje, a nije ni luk jeo ni luk mirisao. Štoviše, ona nema nikakve veze s njim. Jednostavno mu je gurnuta u gaće kao petarda, a on se nelagodno meškolji i smijulji, ne znajući kada će puknuti kao velebni vatromet srama zbog naoko nevinih, a u naravi opasnih laži, u koje je ni kriv ni dužan upleten. Evo o čemu je riječ.


Ima tomu već nekoliko, možda čak i desetak godina da novine i televizija na velika zvona udare dvije jako, jako, baš jako važne vijesti iz Šibenika. Prva je: „Zamrznulo se more u Šibeniku“, a druga: „Šibenik osvanuo okovan ledom“.

 

Te se vijesti redovito i uporno ponavljaju kao prvorazredne senzacije, prenose ih novine, radijske postaje ih udare na velika zvona, a brutalno masovno ih brzinom svjetlosti, tehnikom copy-paste, množe internetski portali, natječući se tko će ih više uveličati i uspješnije napumpati, ne bi li postale stvarno velika senzacija koja će izazvati tsunami klikova i lajkova. Sve bi to bilo u redu da su vijesti o tomu kako se u Šibeniku zamrznulo more, a Šibenik osvanuo okovan ledom istinite barem onoliko koliko nisu istinite.

 

 

Obje vijesti pojavljuju se zakonito početkom zime s prvim padom temperature i prvom burom. Tada se „zamrzne more u Šibeniku“, a Šibenik „osvane okovan ledom“. Obje se tretiraju vrlo ozbiljno u najgledanijim televizijskim terminima i na najčitanijim novinskim stranicama pa hrvatska javnost, ali i dobar dio globalne javnosti, budući da priče o smrznutom moru i ledom okovanom jadranskom i mediteranskom gradu rado prenose televizije i novine širom svijeta, da se o internetu i ne govori, vjeruje da se to zaista dogodilo, da se u Šibeniku stvarno zamrznulo more i da je Šibenik zbilja okovan ledom.

 

A O ČEMU JE TU RIJEČ?

 

Riječ je o tomu da se s prvim niskim zimskim temperaturama i oštrijom burom zamrzne plitka boćata voda u Morinjskom zaljevu, uz cestu od magistrale prema Tisnom. Tu je voda duboka tek nekoliko centimetara i više je slatka nego slana, a kako je vala otvorena prema sjeveru, ne treba puno da se to „more“ zamrzne.

 

Štorija o Šibeniku okovanim ledom još je bizarnija jer se cijeli naš grad strpa u vijest o polarnoj zimi samo zato što je bura napravila malo leda oko gradskih fontana, a njih ukrasila s nekoliko ledenica u kojima uživaju šibenska djeca, dok stariji sjede u košuljama kratkih rukava na osunčanoj rivi i guštaju jutarnju kavu, nemajući ni pojma da im je grad okovan ledom, ako nisu gledali večernje televizijske emisije ili pažljivo (pro)čitali novine.

 

Reći će netko, neš ti problema, misleći da je sve to tek bizarna anegdota, ali... ali... ali... onda će se, kada malo bolje razmisli, počešati iza uha, namrštiti čelo i mudro zaklimati glavom, jer će mu se upaliti bumbeta: ako su nam u stanju boćati plićak podvaliti pod zamrznuto more, a malo leda na fontani prikazati kao elementarnu nepogodu sibirskih razmjera, jesu li na isti način zamrznute i zaleđene balade o cijeloj Hrvatskoj? Pomisliš na to i dođe ti da se smrzneš od muke i straha i to pod paklenim zvizdanom usred kolovoza.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik