Datum objave: 20. Travanj 2016

Novi model šibenskog karića: Zlatko Jurić 'izdiljao' karić u drvu i poklonio ga Darku Relji

Šibenik News
Šibenik News

Dugogodišnji ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti u Šibeniku, Zlatko Jurić poklonio je minijaturni karić dimenzija 15 x 10 centimetara organizatoru utrke karića Velika nagrada grada Šibenika, Darku Relji.

 

Svojevrsna je to kruna dugogodišnjeg poznanstva dvaju Šibenčana te znak zahvale i priznanja za dosadašnji rad na oživljavaju starih, tradicijskih igara, ali i na očuvanju znanja izrade drvenih karića što se može smatrati nematerijalnim kulturnim dobrom te kao takva podliježe zaštiti Ministarstva kulture RH.

 

Lijepa je to gesta koju možemo promatrati u svjetlu širenje duha zajedništva i međusobnog uvažavanja u lokalnim zajednicama, malim mediteranskim sredinama koje još uvijek nisu zagađene sebeljubljem,te ljudi još uvijek s osmijehom, odobravanjem i podrškom odgovaraju na tuđi trud i rad koji rezultira uspjehom.

 

 

- Karić je dio mog odrastanja, a na ovaj način htio sam mu odati priznanje za organizaciju prošlogodišnje utrke. Napravljen je od drva, malih je dimenzija i ako netko može sjesti na njega, može se i voziti. Model sam nazvao Ritmo 1977 Disco Gimnazija pa da bude podsjetnik na stara vremena, ali i prošlogodišnju utrku – kazao nam je Zlatko Jurić.

 

Zanimljivo je spomenuti kako su kroz djetinjstvo Jurić i Relja živjeli na suprotnim stranama brdašca s kojeg su se tada spuštali karićima. Danas je to brdašce široj javnosti ipak poznatije kao mjesto na kojem počiva renovirana i već nagrađena tvrđava Barone.

 

- Relja je živio ispod Tvrđava s jedne strane, a ja s druge strane pa bismo se našli na pola puta kod Tvrđava koja za nas nikad nije bila Barone. Spuštali smo se do nadvožnjaka, ponekad do Kotlaka, do Gimnazije – prisjeća se poznati Šibenčanin koji često iz hobija izrađuje raznorazne predmete.

 

Pa nam tako Relja otkriva da Jurić pri ruci uvijek ima nožić jer, kako kaže, voli diljati u drvu, a ručno rađeni karić koji je dobio na poklon imat će posebno mjesto.

 

 

Ovo nije prvi šibenski karić koji je poklonjen u znaku priznanja sportskih uspjeha. Prisjetio se Jurić dočeka bob reprezentacije u Šibeniku 2008. godine po završetku zimskih Olimpijskih igara kada su članovima reprezentacije poklonili, također, ručno rađeni drveni karić za uspomenu.

 

- Taj je karić kasnije završio u rukama jedne televizijske voditeljice kao splitski karet pa evo ovaj sad da ne bude zabune što je što jer splitski i šibenski karić nisu isto. To vam je kao Fićo i Lamborghini – tvrdi Jurić.


Dodajmo da će ovogodišnja utrka karića Velika nagrada grada Šibenika u organizaciji udruge za promociju i kulturno stvaralaštvo Disco Gimnazija doživjeti nekoliko velikih preinaka, ali srž ostaje ista – očuvanje kulture življenja, oživljavanje starih tradicija i promocija Šibenika.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik