Datum objave: 24. Ožujak 2016

Uz podršku Grada Šibenika i TZ-a: Martinska se vraća u život već ovog ljeta

Šibenik News
Šibenik News

LjeTUj na Martinskoj naziv je programa nastao prema ideji Udruge za promicanje i zaštitu kulturnog stvaralaštva Disco Gimnazija iz Šibenika, a koji je ovih dana dobio i blagoslov gradonačelnika Krešimirovog grada, Željka Burića.

 

Riječ je o manifestaciji koja za cilj ima revitalizaciju nekoć omiljenog šibenskog kupališta, praktički ljetovališta – Martinske do koje su svojedobno vozile kultne pinice. LjeTUj na Martinskoj program je kojim će se tijekom nekoliko ljetnih dana, počevši s datumom 27. srpnja kada se, ujedno namjerava prigodnim programom obilježiti 50 godina od puštanja u promet Šibenskog mosta što je svojedobno označilo prekretnicu u prometnoj povezanosti Hrvatske, a odigrao je most i ključnu ulogu u Domovinskom ratu.

 

- Sam gradonačelnik započeo je sastanak rečenicom da apsolutno podržava projekt i da njegovim pristankom, odnosno shvaćanjem projekta, iza svega stoji i cijela gradska uprava. Obratio se pročelniku Miru Luciću da odsad surađuje izravno sa mnom u ime Grada, da nam bude na raspolaganju za sve što nam treba, a Grad može učiniti te da ga izvještava o svemu što se događa i obrati ukoliko nešto negdje zapne – kazao nam je Darko Relja, predsjednik Udruge Disco Gimnazija, koji stoji iza inicijalne ideje projekta revitalizacije Martinske te obilježavanja pola stoljeća puštanja u promet Šibenskog mosta što se izvrsno uklapa u program obilježavanja 950 godina od prvog pisanog spomenika grada Šibenika.

 

Foto: Darko Relja i Đorđe Katalinić, dvojac koji stoji iza Disco Gimnazije 

 

Grad Šibenik, kako doznajemo od Relje, pobrinut će se za potrebnu logistiku, a nastojat će i financijski pomoći pored onog što je Udruga za Martinsku dobila na natječajima za proračunski novac odakle je za potrebe programa izdvojeno pet tisuća, odnosno tri tisuće kuna.

 

Podršku projektu na sastanku s gradonačelnikom koji je inicirao prvi čovjek Krešimirovog grada, dao je i direktor Turističke zajednice grada Šibenika, Dino Karađole.

 

-Dali smo maksimalnu podršku cijeloj priči o revitalizaciji, vraćanju Martinske Šibenčanima pa i turistima i kao kupalište i kao mjesto druženja, događanja. Drago mi je da ćemo Martinsku, da tako kažem, vratiti na tržište. Dat ćemo punu podršku programima i bit ćemo veoma zadovoljni kad se krene u realizaciju programa iza kojeg maksimalno stojimo i drago nam je da se netko toga sjetio i krenuo u cijelu priču – kazao nam je prvi čovjek lokalnog TZ ureda, Karađole.

 

LjeTUj na Martinskoj podrazumijeva niz različitih programa od, dakle, 27. srpnja do 1. kolovoza. I dok se mnogi raduju drive-in kinu, kinu pod zvijezdama, valja spomenuti kako će se kroz navedeno razdoblje na Martinskoj moći uživati u svim onim ljetnim radostima na plaži, a tu su još i glazbeni programi Šibenik Sunset, Another Side, programi nastali u suradnji s brojnim udrugama iz grada, umjetničke kolonije i nezaobilazna gastronomska ponuda, a nije isključena ni suradnja s nekim od festivala koji se inače održavaju na prostoru stare gradske jezgre.

 


- Volio bih naglasiti da mi smeta kad se na portalima piše i spominje Martinska samo i isključivo vezano uz drive-in kino jer to nije bit cijele priče. Drive-in je nešto lijepo, novo, ali ne i jedino. Volio bih da je naglasak na revitalizaciji Martinske, oživljavanju iste. Želimo pokazati ljudima blago koje nam stoji ispred nosa i potaknuti ih da se vrate Martinskoj – kazao je Relja vidno zadovoljan reakcijama čelnih ljudi Grada na ideju Disco Gimnazije.

 

Foto: Martinska je donedavno živila još jedino zahvaljujući kultnoj Martinskoj festi


Relji ostaje pripremite sve one prve papire potrebne za prve korake u smjeru realizacije zamišljenog programa. Grad je dao zeleno svjetlo, sad je na potezu Županija šibensko – kninska.


- Sad čekamo reakciju Županije s obzirom da smo se prijavili i na njihove natječaje. Želimo vidjeti koliko su oni prepoznali značaj i kvalitetu Martinske, ali i Utrke karića – spomenuo je Relja još jedan u nizu programa koji se ističe epitetom – šibensko, a koji ide i ove godine.

 

 

Piše: Snježana Klarić

Foto: Privatna arhiva / Facebook / Internet
 

Iz kategorije: Volim Šibenik