Datum objave: 23. Veljača 2016

'Adio moja draga Carice': Šibenik i Šibenčani opraštaju se od Neve Baranović

Šibenik News
Šibenik News

Šibenik tuguje. Tuguje grad za svojom sestrom jer upravo tako mnogi su je doživljavali... Tuguju Šibenik i Šibenčani za Nevom Baranović,  ženom koju nema tko nije znao i hvalio jer manje od toga nije zaslužila.

 

U 76. godini života svoj grad, obitelj i prijatelje zauvijek je napustila žena koja je obilježila kulturni život Krešimirovog grada - Neva Baranović, pjesnikinja, glumica i jedna od onih iz prvih redova čuvara kulturne baštine svog grada. 

 

Pitajte bilo koga na šibenskim ulicama o Nevi i taj će vam pričati samo najljepše priče, anegdote s najvećim i najtoplijim osmijehom na licu. A tako će se brojni Šibenčani i sjećati svoje Neve - s osmijehom na licu i toplinom oko srca.

 

Od svoje sestre, majke, prijateljice i kolegice oprostili su se mnogi najljepšim riječima. 

 

- Blago anđelima, dobili su predivnu osobu, predivnog čovjeka. MI koji smo je znali izgubili smo puno. Neću reći zbogom nego doviđenja do idućeg susreta tamo gore gdje ćemo pivati naše pisme  - napisala je Ida Čekić.

 

-Dovoljan je bija samo jedan pogled da oboje znamo koju ćemo šalu izvest i koju našu malu "predstavicu" odigrat. Nevo moja draga, puno ćeš mi falit. Ma svima nama. I priznajem, plačem dok ovo pišem. Adio moja draga Carice - riječi su kojima se od Neve oprostio Željko Krnčević.

 

- Njen plemenit lik nedostajat će svima koji su je poznavali - napisala je Ana Karmela Milovac, dok se od Ljiljana Nikpalj od Neve oprostila riječima : ....njezine pisme, i sve ostalo šta je radila punog srca
nije moglo proći mimo nas... Tako je u svakom od nas djelić njezine snage i ljubavi prema lipoj domaćoj rići.

 

- Pored gospođe Neve imao sam prigodu na svom prvom javnom nastupu čitati svoje pjesme... Taj pogled ohrabrenja Neve i drugih starijih pjesnika se ne zaboravlja kao i smiješak odobravanja nakon svega - prisjetio se Siniša Kostelac. 

 

Samo su dio sjećanja koje su Šibenčani ostavili gdje god im se pružila prilika da izraze svoju sućut. Udruge Šuštine i Providenca, gluma i pjesništvo samo su dio djelovanja Šibenčanke čiji će vječni odlazak ostaviti trajni trag na kulturni živog grada koji je neizmjerno voljela i svojim postojanjem oplemenjivala. 

 

 

 

 

Naslovna fotografija: Gojka Skorić Pelajić

Iz kategorije: Volim Šibenik