Datum objave: 25. Siječanj 2016

19-godišnjak bez premca: Borna Erceg najavljuje izvedbu prve prave šibenske opere

Šibenik News
Šibenik News

Borna Erceg. Šibenčanin. 19 godina. Student druge godine Glazbene akademije u Zagrebu. Smjer klavir. I naposljetku, zašto ne, čudo od djeteta. Do svoje 19. godine Borna Erceg napisao je i dirigirao svojom prvom koncertnom misom, a za jesen ove godine najavljuje i prvu operu koja će u mnogočemu opravdati epitet - prva šibenska opera. 

 

Borna se bavi glazbom od svoje desete godine života. Opera je nešto što je cijelo to vrijeme priželjkivao, no vremena nikad dovoljno. I tako sve do jeseni 2014. godine kada se, nakon što je dovršio Koncertnu misu, uhvatio u koštac s tekstom i notama. Kako to obično biva, iza uspješnog (mladog) muškarca stoji ništa manje uspješna (mlada) žena pa Bornina djevojka i operna pjevačica, potpisuje libreto za operu koju su nazvali 'Turia i Plamenko'.

 

FOTO: Borna i Jelena, detalj sa zajedničkog nastupa

 

- Jeleni i meni pri tom je najveći problem bio pronaći pravi tekst, priču, libreto pa smo odlučili napisati svoj tekst i za njega skladati glazbu. Jelena je smislila jednu šaljivu priču, napisala je liberto za nju, a ja sam tada počeo skladati glazbu - prisjeća se Borna početaka. Pisanje i skladanje potrajalo je do jeseni 2015. godine, a sada je cijeli projekt prve šibenske opere u fazi organiziranja cijele ekipe, vježbanja s postojećim, podijeljenim ulogama i traženje prostora i datuma za praizvedbu.

 

-Bili smo u šibenskom kazalištu na razgovoru kod barba Keke, ali nam je rekao da teško možemo upasti jer je ravnateljica Trlaja već donijela četverogodišnji plan zbog čega je nezgodno mijenjati bilo što. Međutim, savjetovao nam je da potražimo sponzora - kaže nam Borna. Kad bi netko od odgovarajućih institucija, javnih i privatnih osoba prepoznao vrijednost rada mladih glazbenika i što to znači za kulturu grada Šibenika, opera 'Turia i Plamenko' imala bi šanse da se izvede na pozornici kazališta za koju je prvotno i skladana.

 

FOTO: Naslovnica libreta opere 'Turia i Plamenko'

 

Kako nam kaže Borna, opera je rađena s mišlju na daske Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i ne samo to. Bit će izvedena na hrvatskom jeziku, odnosno na šibenskom dijalektu, a orkestar za koji postoji mjesto podno pozornice činit će deset glazbenika, polaznika i/ili učitelja Glazbene škola 'Ivan Lukačić' koju je svojedobno pohađao i Borna. 

Uloge su podijeljene između Jelen i njenih kolega s akademije u Splitu kojima, uvjerava nas Borna, lomiti jezik pjevajući šibenski dijalekt neće biti problem, a osim njih, Borna se nada uključiti i učenike srednjih škola u Šibeniku jer mu je želja u proces nastajanja uključiti što veći broj Šibenčana - od glazbenika preko kostimografa pa nadalje. 

 

'Turia i Plamenko' nije, kako bi se očekivalo, još jedna u nizu ozbiljnih kazališnih izvedbi koju će razumjeti tek istinski zaljubljenici u operu već je riječ o jednoj komičnoj, šaljivoj operi kakvu još nismo imali prilike slušati i gledati u šibenskom teatru.

 

FOTO: Detalj s uvježbavnja opere

 

- Zadnje dvije opere koje su se igrale u šibenskom kazalištu, 'Medij' i 'Okretaj, zavrtaj' imale su dosta teške teme. Bilo je tu od duhova, baba vračara do pedofilije, čak. Ovo je jedna vedra, vesela, zafrkantska tema koju sam izabrao da nakon mise pokažem i svoju drugu stranu. S misom sam pokazao duhovnu, sakralnu, ozbiljnu stranu, a s ovom operom jednu otvorenu, blesavu. Obično kad nekom spomenemo operu svi prvo pomisle na neke velike osjećaje, pretjerane osjećaje. Ova opera nije takva  - tvrdi mladi glazbenik. 

 

Štoviše, palac gore za svoje prvo operno djelo, Borna je dobio i od jednog od profesora na Akademiji u Zagrebu koji mu je, veoma zadovoljan viđenim, prenosi nam Borna, prognozirao odličan uspjeh kod publike. 

 

U međuvremenu, Borna se sprema za natjecanja te nastavlja s izvedbom Koncertne mise koja se pred publiku vraća već ovog Uskrsa u Vodicama, a vjerojatno i u Splitu. 

 

 

 

 

Iz kategorije: Volim Šibenik