Datum objave: 10. Rujan 2014

Pet kitova ulješura primjećeno u blizini šibenskih otoka Zmajana i Tijata

Nina Medić
Nina Medić

Pet kitova ulješura jučer su u šibenskom arhipelagu, kod otoka Zmajan i Tijat, snimili djelatnici Pomorske policije iz Šibenika, a kitovi su dva dana prije viđeni pored otoka Visa. S obzirom da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima velikih dubina, u slučaju ulaska u kanale između jadranskih otoka prijeti im opasnost od nasukavanja i ugibanje, javlja HRT.

S obzirom je potrebno ulješurama osigurati siguran izlazak iz plitkih dijelova Jadrana, Institut 'Plavi svijet' koji se bavi zaštitom ugroženih morskih organizama, moli sve građane da čim hitnije dojave svako opažanje kako bi provjerili stanje životinja.

Unatoč svojoj veličini, ulješure su za ljude potpuno bezopasne. Međutim, s obzirom da su životinje vjerojatno uznemirene jer se nalaze u zatvorenom i plitkom prostoru, te im se ne bi smjelo približavati zbog straha i uznemiravanja koji bi mogli uzrokovati njihovo slučajno nasukavanje.

Ulješura je najveća vrsta iz skupine kitova zubana u koju pripadaju i dobri dupini. Odrasli mužjaci mogu doseći i do 20 metara i težiti preko 60 tona, a hrane se uglavnom velikim glavonošcima koje love na dubinama i preko 1000 metara. Žive u svim morima i oceanima svijeta osim u polarnim područjima, a hrane se uglavnom velikim glavonošcima koje love na dubinama i preko 1000 m.

Ulješure se povremeno pojavljuju i u Jadranu, posebice u dubokom južnom dijelu i u blizini Otrantskih vrata. Tijekom povijesti ulješure su se pojavljivale i sjevernije u Jadranu, a njihovo pojavljivanje najčešće završava nasukavanjem i ugibanjem. Zbog pada brojnosti posljednjih desetljeća nisu zabilježene.

 

Ulješure u Sredozemlju direktno su ugrožene zbog zaplitanja u ribarske mreže te zbog sudara s brodovima. S obzirom na izuzetno mali broj mladunaca koji ženka može imati tijekom života, smrtnost koju danas uzrokuju mreže i brodovi nije održiva te broj ulješura i dalje opada. Posebnu opasnost predstavljaju snažni izvori buke pod morem - seizmička istraživanje te sonar niske frekvencije koju koristi vojska – koji mogu uzrokovati smrtnost i ozljeđivanje. Također, uznemiravanje uzrokovano velikim brodskim prometom dodatno negativno utječe na njih.

 

Prema procjeni populacija koja obitava u Sredozemnom moru broji manje od 2500 jedinki te je status ove vrste u Sredozemlju „ugrožena“ prema kriterijima Crvene liste Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Stoga ovaj događaj zahtijeva dodatnu pozornost. U Hrvatskoj su ulješure strogo zaštićene.

U slučaju opažanja Plavi svijet moli građane da naprave fotografiju i video snimke životinja te da zabilježe točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja. Svoja opažanja dojavite  na brojeve telefona 051 604666 ili 091 4637424, email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Državnom zavodu za zaštitu prirode(http://www.dzzp.hr/kategorija/clanak/print.php?id=1291) ili DUZS na broj 112.

FOTO: hrt.hr

 

 

Iz kategorije: Volim Šibenik