Sidebar Menu

Datum objave: 07. Lipanj 2014

Ivo Šimat Banov izradit će skulpturu posljednje svjetioničarke u Jezerima

Diana Ferić
Diana Ferić

Antica (Antula) Milin Ungar dobiva skulpturu na jezerskoj rivi kao posljednja osoba koja je palila, odnosno „užigala" jezerski feral, objavljeno je na službenim stranicama Općine Tisno.

Ungar potječe iz jezerske obitelji Milin-Ungar iz koje je poteklo mnogo hrvatskih svjetioničara. Antula je na poslu paljenja jezerske lanterne koja je izgrađena 1952 g. zamijenila svog oca i jezersku lanternu (na „petrolje") palila sve do svoje mirovine od kada se više nije ni upalila.

Gradnjom marine i svjetionika na ulazu u jezersku valu, jezerski feral izgubio je svoju prvobitnu funkciju, ali je zauvijek ostao simbol mjesta Jezera kao ribarskog i pomorskog mjesta na Jadranu.

Gradnuju spomenika inicrala je Općina Tisno, a stručno vođenje do same izgradnje povjeriti će se prof. dr. Ivi Šimatu Banovu, najvećem autoritetu za skulputuru u RH koji je pristao sudjelovati u projektu. Skulptura posljednje jezerske svjetioničarke bit će postavljena u podnožju jezerskog ferala kao spomen na tradiciju ovog kraja.

Iz kategorije: Volim Šibenik

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam