Sidebar Menu

Datum objave: 25. Travanj 2014

Znate koje su banalnosti zaokupljale Šibenčane 30 - tih godina 20. stoljeća?

Diana Ferić
Diana Ferić

Bavljenje banalnim stvarima kojima s edanas često bave mediji nije bilo strano ni novinarima u Šibeniku u tridesetim godinama 20. stoljeća koje su slovile kao napredne i moderne. U Šibeniku se tada, primjerice, polemiziralo oko nekih „jako važnih pitanja“. Jedno je bilo – smiju li muškarci nositi kratke hlače. Šibenčanke su mislile da smiju i trebaju jer imaju lijepe, snažne i uspravne noge dok kratke hlače ženama nisu primjerene zbog toga što čine nezanimljivim ono što je skriveno ispod suknje. Još jedno važno pitanje bilo pleše li se charleston s rukama spuštenim niz tijelo ili presavijenim u laktu. Sporilo se i oko pitanja zašto Šibenčani ne vole blues. Neki su smatrali da je previše spor za vatrene šibenske plesače. Šibenski profesori gracijalne umjetnosti savjetovali su Šibenčanima da izbjegavaju plesati foxtrot, shimi i shimi fox jer je u dvoranama jako vruće pa se previše znoje što dame ne vole. Zanimljivo je da su ti isti profesori opisivali jazz kao primitivno crnačko gacanje po dubokom blatu kroz nepreglednu močvaru.
No u to su vrijeme bila jako popularna natjecanja u plesanju valcera.
Jedan od šampiona bio je kompozitor Ivo Tijardović koji je privučen ljepotom Šibenčanki dolazio u hotel Krku i na Jadriju da bi s njima plesao. Istovremeno je u kinu bio zabranjen film Grad grozote zbog eksplicitnih scena plesa, jazza  što dovoljno govori ambivalentnom moralu tog doba. 

Iz kategorije: Volim Šibenik

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam