Datum objave: 09. Travanj 2014

Portal Dalmacija News podsjeća na čuveni koncert Miše Kovača na Poljudu

Diana Ferić
Diana Ferić

Pred koncert Miše Kovača u Spaladium Areni, portal Dalmacija News podsjeća na čuveni Mišin koncert na Poljudu.Goran Knezović je u arhivi pronašao izvještaj sa spektakla koji se dogodio na Poljudu 25. rujna 1993. godine. S Mišinog koncerta "Noć svijeća" za Slobodnu Dalmaciju su izvijestili Ivo Šćepanović iMirela Goreta, a snimali suJadran Babić i Tom Dubravec. Evo teksta o jednom od najvećih događaja u Splitu..., piše portal Dalmacija News.

To mogu samo Mišo i Split

Ljudi znaju da ja patim i sam svaki dan na mirogojskome groblju. Zato je atmosfera bila veličanstvena i imao sam sreću doživjeti nešto sa čime bi bili jako zadovoljni svi pjevači svjetske razine – govorio nam je Mate Kovač Mišo u svlačionici neposredno nakon spektakla na splitskome stadionu u Poljudu. Tribine su se još tresle od četrdeset tisuća povika i poziva Miši da se vrati na pozornicu. 

Priredba "Noć svijeća" uspjela je baš onako kako ju je i zamislio. Htio je odati počast svome poginulome sinu Ediju Kovaču, ali i svim hrvatskim braniteljima koji su mlade živote predali na oltar Domovine. 

- U trideset godina karijere mislim da nisam imao takav koncert. Pjevači ovako nešto rijetko doživljavaju. Naravno, teško da ću ovo moći ponoviti. Pazite, i Julio Iglesias je jednom napunio stadion u Barceloni – pričao je Mišo još potresen od trosatne svirke u kojoj se poslije svake dvije-tri pjesme podsjećao na ono najbolnije – sina. Misli mu kruže upravo oko tih trenutaka. 

- Možda je Bog htio da izgubim najdraže, pa shvatim neke stvari. Ja zapravo nemam ništa od života...

- Imate suprugu i kćer – pokušali smo navesti jednu od legendi hrvatske estrade na koliko-toliko vedrije razmišljanje. 

- Je, to mi mnogi kažu. No, i dalje kažem kako nemam ništa od života, jer Edi mi je bio – sve. Istina je ipak da me supruga Anita održava u životu. Ona se posvetila Bogu i uvjerila me da on postoji – odvratio nam je Mišo, ipak zamjetno svježeg izgleda nego prošle jeseni na istome stadionu za održavanje priredbe "Mostovi Mostara". Sad mu veli, snagu daje namjera da radi na jedinstvu Hrvata da, kako kaže, "više ne umiru šaptom". Isto tako Fond "Edi Kovač" koji je pokrenuo za pomoć obiteljima poginulih maloljetnih boraca Domovinskog rata, nova mu je obveza. 

- Želim pomagati konkretno. A znam da ima obitelji poginulih vitezova kojima je pomoć i te kako potrebna. Čim se vratim u Zagreb, poći ću na Edijev grob i na Mirogoju susresti šest obitelji koje oplakuju svoje maloljetne vitezove – nastavio je junak "Noći svijeća", stvarno konkretiziravši. 

- Majci Jure Ujevića, Imoćanina, predat ću dva milijuna hrvatskih dinara iz Fonda, jer njezin sin je poginuo za Hrvatsku kada je imao sedamnaest godina. A to treba strahovito poštovati i nikada zaboraviti.

Četrdeset tisuća prisutnih na poljudskome stadionu vjerojatno neće zaboraviti ni subotnji spektakl. Retrospektiva Mišinih hitova iz tridesetogodišnje karijere doživljena je u ugođaju zbora 40.000 razdraganih pjevača kojim je bio impresioniran i trener "Hajduka" Ivan Katalinić. On se po povratku iz Zaprešića, s momčadi pridružio Miši na travnjaku, zajedno su pozdravili Torcidu. 

- Odlično je. Još samo da je sada odigrati utakmicu. Da nam je proći "Ajaxa" i da nas puste drugo kolo igrati u Splitu – komentirao nam je Katalinić. 

Šteta je jedino bila zbog svijeća. Naime, iz sigurnosnih razloga električna rasvjeta nije isključivana, pa svijeće nisu toliko dolazile do izražaja. Nije ih se previše izgleda ni prodalo. Ipak "Dalmacija u mom oku", "Grobovi im oprostiti neće", "Ostavi me živote", "Ostala si uvijek ista" nisu prošli bez svijeća. A bez kiše je prošlo, iako u subotu ujutro kad se prolomilo iz oblaka, nije tako izgledalo. 

- Znao sam da neće biti kiše, jer Bog i Edi to nisu dopustili. Kao što sam znao da će stadion biti pun. I nije slučajno da se sve dogodilo u Splitu, gdje sam počinjao i četiri puta osvajao festival. Bodrili su me kad sam bio sretan i uspješan, bodre me i sada kada patim – zaključio je Mišo, dodavši kako će zbog potreba Fonda "Edi Kovač", vjerojatno održati koncerte u Sjedinjenim Državama i Australiji. 

IZJAVILI SU

Otac Giordano Mario Belanich, visoki pokrovitelj: Presretan sam što sam ovdje, a pun stadion dovoljno govori o uspjehu koncerta. Zadivljen sam duhom koji ovdje vlada – duhom hrvatskoga naroda. Mislim da bi se ovakvi koncerti trebali češće organizirati diljem Hrvatske, jer oni podižu duh i nacionalnu svijest, a duh održava jedinstvo koje nam je toliko potrebno. 

General Mate Šarlija Daidža: Kad vidim ovu mladost, svjestan sam da ćemo ostvariti nezavisnu državu Hrvatsku. Sve pohvale organizatorima i neizmjerno hvala Miši što je došao. Neka dođe opet i okupi ovu mladost, da vidim ovu novu Hrvatsku. Ovo je prava Hrvatska.

Ivan Šušnjara, predsjednik Svjetskog udruženja hrvatske mladeži – organizatora koncerata: Oduševljen sam uspjehom koncerta i moram priznati da nisam očekivao pun stadion. Istaknuo bih još jednom kako je ovo bio apolitičan skup i apelirao bih na jedinstvo svih Hrvata koje se na večerašnjemu velikom spektaklu i potvrdilo. Izuzetnu čast ukazao nam je i Sveti Otac Papa poslavši blagoslov preko oca Giordana Maria Belanicha...

Doris Dragović, pjevačica: Mišo je legenda i to je nepobitno. Ova večer je samo jedna u nizu slika koje dokazuju neuništivost hrvatskoga duha. Mišo i ova publika su ta snaga o kojoj pričam. A to da se radi o posebnom dalmatinskom temperamentu, od krvi i mesa, ne treba posebno pričati. Ovakvi koncerti se samo odgledaju, ode se kući i onda se od njih još dugo,

Iz kategorije: Volim Šibenik
Označeno u: