Datum objave: 10. Veljača 2014

SUSRET S POVODOM:Aljoša Vuković, pisac za djecu, glazbenik zaštitar...

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanin Aljoša Vučković priznati je dječji pisac, ali mu je pisanje hobby, a za život zarađuje uglavnom radeći kao zaštitar u jednoj šibenskoj financijskoj instituciji. Po zanimanju je elektrotehničar.
Ozbiljnijim književnim radom bavi se već 14 godina, kako kaže sve je započelo na nagovor prijatelja Ante Barbače. Iza sebe ima pozamašan broj objavljenih radova, knjiga i nagrada - 2003. je počeo pisati za Smib, od 2006. surađuje sa Modrom Lastom, časopisom Radost, a odnedavno piše i za časopis Književnost i dijete. Slikovnica „Sveti Nikola“ osvojila je nagradu „Ovca u kutiji“ za najbolju hrvatsku slikovnicu, a knjiga „Tatin oblak“ ušla je u uži izbor za nagradu „Grigor Vitez“ u kategoriji književnog teksta što je najveća i ujedno najstarija književna nagrada za dječju književnost. Nedavno je izdao novu knjigu „I vama i nama zavrzlama“ u kojoj se nalazi 50 pjesama i zagonetki za djecu. Aljoša Vuković se bavi i glazbom i skladanjem. Porazgovarali smo s njim o tomu što ga inspirira i što mu znači pisati za djecu:
 

Koliko sebe unosite u pjesme koje pišete?
„Moje pjesme su uvijek na neki način i autobiografske. Draz su mog moje poimanja života i svega onoga što me okružuje i što primjećujem.U posljednje vrijeme mi je velika inspiracija moja kćerka Klara kojoj najčešće i posvećujem svoje pjesme. Kao i svima, zna se dogoditi da imam stvaralačku krizu pa po šest mjeseci ne napišem ništa, a onda postoje ona razdoblja kada u deset dana mogu napisati dvadeset pjesma.
 

Kakve su reakcije djece na vaše štivo?
Reakcije su pozitivne. Postoji interakcija pogotovo kad su u pitanju slikovnice i zagonetke. Forma izražavanja koja s kreće između poetike i enigmatike im je najzanimljivija. Dadeš li djetetu nešto za razmišljanje što ga ujedno i izgrađuje ishod može biti samo pozitivan.
 

Razmišljate li o tome da pišete i za odrasle?
Vjerojatno je da će jednoga dana početi pisati i za odrasle no za sada sam fokusiran samo na književnost za djecu. Nije isključeno da počnem pisati i neke druge književne vrste za djecu, kao što su roman, kratke priče i slično, ali za takve stvari trebalo bi mi i više koncentracije i više vremena, a ja ga trenutno nemam. Volio bih napisati još neku proznu vrstu i time zaokružiti cjelinu, ali sve u svoje vrijeme.

Što ste željeli biti kao dječak? Jeste li pokazivali interes za književno stvaralaštvo?
Bile su to standardne dječje priče - prodavač u trafici, pilot, vatrogasac, doktor. Policajac.Nikada nisam mogao zamisliti sebe kao književnika za djecu.
 

Malo je poznato da se ozbiljno bavite i glazbom!
Imam završenu srednju glazbenu školu. Surađujem sa šibenskim kantautorom Kristijanom Gojom, Zdenkom Bilušić i zborom predškolaca „Cvrčak“. Osmišljavam glazbu za kazališne predstave i animirane filmove s Antom Stošićem. Zajedno smo skladali gotovo 15 skladbi za animirane filmove Ivane Guljašević koji su predstavljeni na raznim svjetskim festivalima animiranog filma. Djeci je važno odmalena čitati i raditi s njima, plesati uz glazbu jer glazba je nešto što stvarno može pokrenuti dijete.

Želimo Aljoši puno uspjeha u daljnjem radu i stvaralaštvu podsjećajući na njegove stihove koje nose jaku poruku:
Dijete je mali čovjek
A čovjek veliko dijete
Čitavog života
Djetinjstvo mu niti plete.
(iz knjige 'Tatin oblak')

Danijela Grubišić

Iz kategorije: Volim Šibenik