Datum objave: 24. Listopad 2011

Mariborčanin Peter Kocmut pobjednik 6. gastro regate u Betini

Diana Ferić
Diana Ferić

Peter Kocmut iz Maribora član posade jedrilice Sweet Silver na kojoj je skiper bio Marko Kocmut na ovogodišnjoj betinskoj regati Kalafat 2011 skuhao je tijekom plovidbe najbolji kompletni objed i postao slavodobitnik jedine hrvatske i europske gastro regate. Organizatori ove neobične regate tijekom koje posada mora imati kuhara koji priprema objed su marina Betina i restoran Kalafat.
Slovenski nautičar Peter Kolmut pobijedio je u jakoj konkurenciji devet posada koje su uz jedriličarsko umijeće pokazale i koliko dobro znaju kuhati. On je preuzeo titulu prošlogodišnjoj pobjednici Vesni Janjatović iz Zagreba. Njegov meni sastojao se od sirnog namaza pripremljenog od vrhnja, puine, bučinog ulja i sjemenki buče kao predjela, fine salate od radiča i kuhanog krumpira s bučinim uljem, telećeg pečenja punjenog osobito finim nadjevom s okruglicama od kruha kao glavnim jelom i ukusnim kolačem od drobljenih keksa i čokolade s preljevom od vanilije za desert.
Pobjedniku je pripala ogromna torta i obveza da iduće godine obrani ovu nesvakidašnju titulu.
U kategoriji deserta pobijedila je bila Katarina Čurko iz Betine, kuharica na jedrilici Ansi IV. (skiper je bio Jadranko Pavić). Ona je pripremila svježi, sočni i mirisni kolač od betinskih trišanja. Najboljim predjelom proglašen je namaz od vrhnja, puine i bučinih sjemeniki  Petera Kolmuta, a laskavu titulu pobjednika u kategoriji glavnog jela podijelili su Peter Simon kuhar na jedrilici Maro s hrvatsko – mađarskom posadom (skiper je bio Albert Boros) i Vesna Janjatović kuharica na jedrilici Hani (skiperica je bila Hana Janjatović). Peter Simon pripremio je organizatorima gastro regate apsolutno najveće iznenađenje jer je, sasvim neočekivano, skuhao apsolutno najbolji brudet od grdobine i ugora, dok je Vesna Janjatović pripremila ekstravagantno jelo kojem je dala ime Kornatska čarolija. Riječ je o pirjanim svinjskim lungićima s kruškama u umaku od poriluka. U konkurenciji za najbolje glavno jelo bio je betinski brudet Katarine Čurko s broda Ansi IV., zadarska sipa a la veneciana Dora i Igora i Bošković kuhara na jedrilici Splendido. Zanimljivo je da su Dora i Igor Bošković imali i izvrsno autorsko predjelo, sendvič fishermans relly od betinskog kozjeg sira i slanih srdela koje je u foto finišu izgubilo od već spomenutog i hvaljenog predjela Petera Kolmuta. 

Iz kategorije: Vijesti