Datum objave: 21. Listopad 2011

Draženov spomenik izazvao oštre komentare Šibenčana

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Jučer postavljen spomenik Draženu Petroviću na Baldekinu već izaziva brojne reakcije Šibenčana. Sudeći prema komentarima koje ste ostavljali na našem portalu, Draženov kip nije opravdao očekivanja njegovih sugrađana, koji su kip mršavog dječaka koji sjedi na klupi i među nogama vrti košarkašku loptu ocijenili u najmanju ruku nedovoljno autentičnim. Evo nekih od komentara čitatelja:
„Dražen da sidi na klupi, moš mislit. Umisto da su ga napravili u skoku s košarkaškom loptom u rukama.“
„Opće poznato je da je Dražen bija hiperaktivno dite koje nije nikad imalo mira ,a kamo li da je sidija.“
„Dražen je zavrijedio spomenik koji će ljude podsjetiti na njegovu mladost, entuzijazam, košarku, nikako ne ovakav...“
„Nebi da se radi o nekakvom senilnom starcu a ne o Mozartu! Jadno“
„Svi znamo koliko je godina prošlo od pogibije Dražena, a ovaj spomenik kao da svjedoči da on i dalje čeka da ga se sjetimo. E, moj Šibeniče, moš ti bolje...“
„Dražen konačno ima zasluženi spomenik u svom Šibeniku. O ukusima se, kažu, ne raspravlja, ali zar nije spomenik mogao biti malo više - Dražen...jer ne sićamo ga se baš kako sidi zamišljen i vrti loptu nogom!“

Upravo zbog negativnih komentara koje je Draženov spomenik izazvao, a među njima je bilo i prozivanja aktualne vlasti, koja, po mišljenju nekih čitatelja, na Šibenskom Mozartu želi prikupljati političke poene, danas se oglasila i Gradska uprava priopćenjem kojim želi pojasniti uvjete natječaja i sastav ocjenjivačkog suda koji je izabrao idejno rješenje kipara Kažimira Hraste.
"12. srpnja 2007. tadašnje Gradsko poglavarstvo Grada Šibenika raspisalo je javni, pozivni i anonimni natječaj za Idejno rješenje spomen obilježja Draženu Petroviću u Šibeniku, a na natječaj su pozvani autori Peruško Bogdanić , Josip Diminić , Slavomir Drinković , Aleksandar Guberina i Kažimir Hraste.
Ocjenjivački sud u kojem su bili tadašnja gradonačelnica Nedjeljka Klarić, Draženova majka Biserka Petrović, povjesničar umjetnosti Ivan Šimat Banov, akademski kipar Kuzma Kovačić, akademik Ante Vulin, član Upravnog odbora Zaklade Dražen Petrović Perica Bukić i akademska slikarica Antonija Modrušan jednoglasno su, među 21 pristiglim radom izabrali onaj akademskog kipara Kažimira Hraste", stoji u priopćenju iz Grada.

Hrastin rad predstavlja Dražena Petrovića kao petnaestogodišnjeg mladića na početku karijere. Prema njegovoj zamisli Draženov lik dječaka na klupi sugerira prostor blizine i prisnosti s novim naraštajima šibenske djece On poziva mlade da s Draženom „razgovaraju“ i metaforički popričaju s njim.
Tako stoji u obrazloženju struke koja je izabrala baš ovakav spomenik kao najbolje rješenje koje bi Šibenčane trebalo podsjećati na Dražena. No, javnost očito, sudeći prema dosadašnjim komentarima, ima drugačije mišljenje, a to je da je trebalo prikazati Dražena kako radi ono što je najbolje znao- igra košarku.

Iz kategorije: Vijesti