Datum objave: 20. Listopad 2011

Najam gradskih prostora: Najprije sadržaj pa onda iznos zakupnine

Diana Ferić
Diana Ferić

Konačno promjena u politici gospodarenja poslovnim prostorima u povijesnoj jezgri! Grad Šibenik je danas raspisao natječaj za davanje u najam svoja tri prostora na Starom pazaru i Maloj loži ali kod odabira, prvi put, neće biti presudna visina ponuđenog najma nego sadržaj za koji će taj prostor služiti, a koji mora biti u funkciji revitalizacije povijesne jezgre.

Stop ponudi "sve po pet kuna"

Do sada smo, jer su tako nalagali propisi, imali situaciju da na natječajima pobjeđuju oni koji imaju najviše novca pa tako mogu i ponuditi visoku zakupninu koja bi sve one "male, automatski isključila" iz igre pa se stara jezgra svela gotovo na ponudu tržnice - "sve po pet kuna", jeftina odjeća i obuća i dućani ređipeta i drugog donjeg rublja.

„Ovaj raspis je isključivo potaknut potrebom stavljanja u funkciju tih vrijednih gradskih prostora na način koji će staru gradsku jezgru obogatiti sadržajima koji su joj primjereni. I kroz rad Gradskog vijeća i kroz izradu Strategije razvoja Grada Šibenika često nam je bilo ukazivano kako stara gradska jezgra treba biti prostor u kojem će egzistirati djelatnosti određenih sadržaja, bilo da se radi o poznatim brandovima, bilo da je riječ o kvalitetnoj ugostiteljskoj ponudi ili pak da je riječ o originalnom sadržaju koji polazište ima u kulturno-povijesnoj baštini šibenskog kraja. Zbog toga će ponuđač biti dužan uz ponudu dostaviti i Program gospodarenja poslovnim prostorima i javnim površinama kojim će dokazati da su mu namjere prije svega kvaliteta, a sve u cilju da stara gradska jezgra bude reprezentativno i urbano središte Grada Šibenika.“, kaže predsjednik Komisije za raspolaganje imovinom Grada Šibenika Petar Baranović.

To znači da će pozitivna ocjena prema Programu gospodarenja poslovnim prostorima i javnim površinama biti prvi kriterij za odabir najbolje ponude, a ponuđeni iznos zakupnine presudit će tek ako bude više ponuda koji ispunjavaju te kriterije. Takva nova politika gradske vlasti uvažava i prijedloge šibenske udruge"Naša arka Šibenik" koja se zalaže upravo da se poduzetnike potiče da u staroj gradskoj jezgri otvaraju dućane s domaćom, autohtonom ponudom.

O kojim je prostorima riječ?

Riječ je o sljedećim prostorima i javnim površinama: na "Starom pazaru"; javni prostor položen uzduž dijela ulice Kralja Zvonimira, i to upravo dio od postojeće fontane (nasuprot Ulice Miminac), pa do Ulice Fausta Vrančića (glavni prostor) i prostor koji se neposredno nastavlja na glavni prostor i to segment Starog pazara između Ulice Fausta Vrančića i Srimske ulice (zvani "Prigrad"), te dio prostora od fontane (nasuprot Ulice Miminac) do ulaza u upravnu zgradu Šibenskog kazališta, zatim predio pored crkve Sv. Ivana zvani "Mala loža" i to dio Trga Ivana Pavla II. u obliku velikog slova "L" (javni prostor od Ulice Fausta Vrančića do zgrade uprave JU "Nacionalnog parka Krka", kao i prostor uzduž te zgrade, do Zagrebačke ulice). Predmet natječaja su i poslovni prostori i to prostor površine cca 30 m2 u prizemlju položen u zgradi u ulici Kralja Zvonimira br. 5; prostor površine cca 75 m2 (prizemlje) položen u zgradi u ulici Fausta Vrančića br. 5 (prijašnja prodavaonica "Kluz");prostor površine cca 30 m2 (prizemlje) položen u zgradi u ulici Kralja Zvonimira br. 5.
Poslovni prostori i javne površine daju se u zakup na rok od 5 godina.
Za početni minimalni iznos mjesečne zakupnine za poslovne prostore i javne površine prostore iz točke 1. ovog natječaja utvrđuje se početni iznos od 4.900,00 kn mjesečno, a u prvoj godini zakupa plaćati će se 25% od ugovorenoga iznosa zakupnine.

Iz kategorije: Vijesti