Datum objave: 20. Listopad 2011

Upoznajte šišmiše na predavanju biologa Drage Marguša

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Na svijetu postoji više od 1150 vrsta šišmiša koje čine petinu ukupnog broja vrsta sisavaca. Od toga je na svjetskoj razini 177 vrsta šišmiša ugroženo, čak su 204 vrste nedovoljno poznate, a 5 se vrsta vodi kao izumrle. Mogima neprivlačna životinjica upravo zbog ugroženosti i izumiranja koje joj prijeti, ove godine ima posebnu pozornost, a 2011. je Međunarodna godina šišmiša. Tim povodom Nacionalni park Krka ove je godine organizirao nekoliko manifestacija na temu šišmiša, među njima i akciju „Dajmo više za šišmiše“ povodom Europske noći šišmiša, a večeras će o šišmišima Nacionalnog parka Krka u gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića govoriti biolog Drago Marguš. Predavanje počinje u 18 sati. 

Malo je poznato da su sve vrste šišmiša u Hrvatskoj zaštićene zakonom kao strogo zaštićene zavičajne svojte. Hrvatska je od 2000. godine jedna od 33 zemlje članice Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša koji obuhvaća Europu i države koje okružuju Sredozemno more, a sa svojih 35 od 52 vrste šišmiša zabilježenih na teritoriju Sporazuma jedna je od najbogatijih država sa faunom šišmiša.

Osim predavanja o vrstama šišmiša na području NP Krka, sutra će se u gradskoj knjižnici s početkom u 9 i 30 sati održati edukativne radionice za djecu na temu "Dajmo više za šišmiše" i izložba dječjih radova o šišmišima.
Sve ove aktivnosti imaju za cilj razbiti predrasude o šišmišima poput onih da piju krv i zalijeću se u kosu, budući da su te predrasude ili česta izreka „slijep kao šišmiš“ neutemeljene“, poručili su iz NP Krka.

Iz kategorije: Vijesti