Datum objave: 24. Listopad 2011

Dekan Veleučilišta Radačić: Sve dobro postigao sam uz božju pomoć

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Peta obljetnica rada Veleučilišta u Šibeniku obilježena je danas svečanom akademijom  u HNK Šibenik.  Vlada Republike Hrvatske tu je ustanovu osnovala 6. srpnja 2006. godine, a svečano je otvoreno 26. srpnja iste godine. Dekan Veleučilišta Marko Radačić danas je i službeno objavio da je ta ustanova od Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta dobila trajnu dopusnicu za rad ispunivši sve propisane uvjete - nastavnički kadar, opremu i prostor. Dekan Radačić u iscrpnom govoru okupljene je podsjetio na svoja pozitivna iskustva na toj poziciji, ali se prisjetio i vremena kad su studenti tražili njegovu ostavku pa je početak rada Veleučilišta obilježen prosvjedima. „Sve dobro što sam napravio za ovu ustanovu postignuto je uz božju pomoć i milost Sv. Ante. Otkad sam dekan postao sam pet godina stariji i deset kilograma teži“, govorio je danas Radačić okupljenim studentima prvostupnicima i diplomantima, a na svečanoj akademiji danas su osim rektora splitskog i prorektor zadarskog sveučilišta nazočili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te predstavnici lokalne i županijske vlasti.
Radačić je s govornice prigovorio predstavnicima gradske vlasti koji, unatoč dobroj suradnji s Veleučilištem, još nisu Studentskom domu na Šubićevcu ustupili na korištenje gradske prostorije pa 70 studenata koji tamo žive još nemaju uređenu menzu. Dodao je kako se na stručne i specijalističke studije na Veleučilištu godišnje upisuje oko 550 studenata, a 1011 ih je diplomiralo otkad je on na čelu te ustanove koja zapošljava 48 djelatnika od čega 37 nastavnika. S obzirom na dobivanje trajne dopusnice, Veleučilište sad može tražiti dozvolu ministarstva za osnivanje novih studija, a osim studija sestrinstva, koje je i ove godine silom prilika opet na čekanju, Radačić je nabrojio studijske programe koji, po njegovom mišljenju, trebaju šibenskom Veleučilištu. To su studij energetike, ekologije, gastronomije, nautičkog turizma, financijski menadžment, studij vatrogasnog tehničara, a smatra i da je  potrebno ponovo oživjeti studij pomorstva,.
Ministar Radovan Fuchs podsjetio je da će se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvoriti nove mogućnosti za studente i potreba za specijaliziranim studijskim programima, te je upozorio dekana da bude pažljiv u odabiru budućih studijskih programa.
Danas su na svečanosti u šibenskom kazalištu 101 prvostupniku i diplomantu Veleučilišta u Šibeniku uručene diplome.

Iz kategorije: Vijesti