Datum objave: 15. Listopad 2011

Prosvjed protiv divljeg kapitalizma i u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska se u 18 sati pridružila svjetskom pokretu Ujedinjenje za globalne promjene, prenosimo izvješće s portala. Index. hr Prosvjeduje se u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli. 

"Za mene je to zadnja prilika za borbu za ljudskost. Bojim se da ćemo postati životinje. Zastrašuje koliku financijsku moć imaju investicijske banke s Wall Streeta, od lobiranja kod američke vlade do afričkih ratova, politika je danas jedna u svim zemljama svijeta i pretpostavljanje ugađanje krupnom kapitalu", kazao je jučer za Index TBF-ovac Saša Antić, govoreći o globalnom pokretu za promjene.Petstotinjak Splićana priključilo se u večeras globalnim prosvjedima protiv divljeg kapitalizma okupivši se usred Dioklecijanove palače, na Peristilu.Splitski prosvjed protječe u kraćim govorima brojnih građana, od antiglobalista do obespravljenih radnika, a megafon slobodno šeta među masom, javlja T portal.
Peristil je ukrašen brojnim parolama kojima se zagovara pad neoliberalnog kapitalizma i direktna demokracija, no skupina starijih građana donijela je i nekoliko crvenih zastava te portret Josipa Broza Tita. To je izazvalo negodovanje dijela okupljenih, no glasovanjem je odlučeno da svatko ima pravo nositi obilježja koja želi. Na istaknutom mjestu izvješena je zastava Dalmacije s tri leoparda.

Među okupljenim građanima dominiraju pripadnici nevladinih organizacija, tu su i brojni splitski novinari, viđeno je nekoliko uglednih sveučilišnih profesora, a od poznatijih javnih osoba tu je pjevač Dragan Lukić Luky.
Govornici redom izražavaju nezadovoljstvo okrutnim kapitalizmom, beskrupuloznošću banaka te pohlepom hrvatske političke elite. Na Peristilu se nalazi tek nekoliko policajaca, nemaju potrebu za reakcijom jer skup protječe iznimno mirno, uz pjesmu, pljeskanje i ritam bubnjeva.

Sljed prosvjeda u Zagrebu prema izvješću Index.hr -a 
19.00 - službeni dio prosvjeda je završio. Studenti su nakon prosvjeda improvizirali plenum na kojem se glasa dizanjem ruku. Prvo pitanje bilo je žele li ostati tu i organizirati plenum, i to je prošlo. Svi prisutni mogu se uključiti u raspravu
18.45 - Nakon što je nekoliko ljudi održalo kratke govore o tome zašto je pojedina skupina tu - od sindikata do studenata, okupljenima se obratio i novinar Drago Pilsel. On je pozvao sve svoje kolege i kolegice novinare da se suoče s onim što danas ovim prosvjedom postaje sasvim jasno vidljivo - da smo postali roblje. 

"Hrvatska nam je dala ček bez pokrića, ljudska prava se ne poštuju", poručio je Pilsel okupljenim prosvjednicima.
18.34 - Nekoliko policajac primijećeno je kako snimaju situaciju kamerom na Trgu
18.25 - Službeni dio prosvjeda je započeo čitanjem manifesta pokreta 15.O, koji se svodi na poziv na društvene promjene, gušenje neoliberalnog kapitalističkog sustava
18.10 - Nešto iza 18 sati na Trgu su stigli i studenti noseći megatransparent, dugačak oko šest metara, na kojem piše: "Protiv kapitalizma, za direktnu demokraciju, 15.O". Na postolju kipa bana Jelačića postavljeno je projekcijsko platno.

Foto: Index.hr

Iz kategorije: Vijesti