Datum objave: 14. Listopad 2011

„Skimming“ lopovi krali sa šibenskih bankomata

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Nekoliko čitatelja portala Šibeniknews obratilo nam se prošlog tjedna upozorivši da su im iz Privredne banke Zagreb blokirali i oduzeli kartice, pravdajući to „skimmingom“ na bankomatima. „Prilikom plaćanja karticom PBZ-a u trgovini, blagajnica mi je htjela oduzeti karticu jer joj je u kompjuteru pisalo da je blokirana, što može značiti da sam je nekome ukrala. Bilo mi je pomalo neugodno pravdati se i osobnom iskaznicom dokazivati da je kartica moja. Ranije tog dana podizala sam novac na bankomatu u Kalelargi. U banci su mi objasnili da su upravo na bankomatima PBZ-a u Kalelargi i kod bolnice otkriveni slučajevi zlouporabe, netko je postavio čitače s kamerom koja bilježi tuđe PIN-ove. Uzeli su mi karticu, a ovih dana bi mi trebala stići nova, s novom sigurnosnom šifrom“, kazala nam je mlada Šibenčanka koja se prošli tjedan prvi put susrela s pojmom „skimming“- tipom zlouporabe kartica na bankomatu koji je prisutan širom svijeta pa tako, sve češće, i u Hrvatskoj.

Na bankomat se ugradi lažni čitač kartica koji kopira podatke s magnetskog zapisa i mini kamera koja snima unos PIN-a. Osobe koje su uključene u ovu vrstu kriminala najčešće su dio organiziranog kriminala, njihovo područje djelovanja nije samo jedna zemlja, već cijela regija. Iz PU Šibensko-kninske rekli su nam da ne znaju ništa o ovom konkretnom slučaju, ali da su slučajevi zlouporabe kartica u stalnom porastu.
Iz Privredne banke Zagreb dobili smo ovakav odgovor: „Zbog uočenog pokušaja skimminga na navedenim bankomatima u Šibeniku, preventivno je blokiran određeni broj kartica korisnika, te je PBZ korisnicima na kućnu adresu upućeno pismo i obavijest o izrađenim novim karticama kao i novi PIN, s molbom da se nove kartice podignu u matičnim poslovnicama. Također, važno je istaknuti da sve troškove izrade novih kartica snosi izdavatelj kartice koji će nadoknadit i eventualno počinjenu štetu klijentu, a nakon uložene reklamacije zbog neučinjenog troška koji se stavlja na teret“, stoji u odgovoru Dražena Dumančića iz Ureda uprave za korporativne komunikacije PBZ-a.
S obzirom na mogućnost da „skimming“ kradljivci još uvijek operiraju po Šibeniku, prilikom podizanja novca,  zaklonite rukom svoj PIN i pridržavajte se sigurnosnih uputa navedenih na bankomatu, a ukoliko uočite bilo što neobično, odmah obavijestite matičnu banku ili policiju.

Iz kategorije: Vijesti