Datum objave: 13. Listopad 2011

Akreditiranje šibenske bolnice - dobitak za pacijente

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Opća bolnica Šibenik jučer se prijavila na natječaj Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu u nadi da će se naći među deset bolničkih ustanova u Hrvatskoj kojima će Ministarstvo zdravstva platiti postupak akreditacije u iznosu od 400 tisuća kuna.
Akreditacija bolnica, kojom se podrazumijeva postupak ocjene standarda i kvalitete bolnice, dokument je koji jamči provođenje zdravstvene zaštite sukladno suvremenim medicinskim standardima, te znači veću transparentnost i kvalitetu usluge prema međunarodnim kriterijima. Ravnatelj šibenske bolnice Željko Burić danas je novinare izvijestio o novostima koje bi dobivanje akreditacije značilo za pacijenta: „Od naizgled banalnih stvari poput upoznavanja s načinom liječenja sve do mogućnosti za pritužbu i kritiku. Bolnica će unaprijed morati obavještavati pacijentima o njegovim pravima tijekom pružanja zdravstvenih usluga, pacijent će dobiti pisani popis svojih prava i načine kako ih ostvariti. Morat će se pacijentima iz stranih država osigurati prevoditelja, kako i pomoć za slijepe, gluhe i nijeme pacijente..."

Nema više šetanja po odjelima

Novost je objedinjavanje hitnog bolničkog prijema i edukacija kadra za taj posao. Zbog noviteta bolnica će ovih dana objaviti natječaj za 11 novih specijalizacija. „Objedinjenim hitnim prijemom izbjegle bi se one priče kad dođete internisti koji vas šalje kirurgu, potom neurologu i okolo pa provedete cijeli dan u bolnici dok ne dobijete dijagnozu“, najavio je Burić.

Za prolazak na natječaju potrebno je ispuniti zahtjevne uvjete. Ministarstvo će nadgledati koliko se vremena čeka na određene preglede i zahvate, duljinu boravka na bolničkom liječenju, brzinu hitnog prijema, brzinu dijagnoze, iskorištenost operacijskih sala, postotak otpuštenih pacijenata... Bolnica će morati voditi strogu evidenciju i jednom mjesečno ministarstvu i Agenciji i slati izvještaje o radu bolnice. Također, morat će pisanim putem ministarstvu, ali i pacijentu i njegovoj obitelji odgovoriti na sve pritužbe i kritike vezane za liječenje ili bolnički tretman.
Uz postupak akreditacije bolnica se odlučila i za postupak ISO standardizacije cjelokupnog bolničnog sustava, što se direktno veže za pripremu za akreditaciju bolnice. Taj postupak znači ulazak stručnog tima Agencije za ISO standardizaciju u sve pore bolnice, od ravnateljstva, struktura nabave, načina organizacije odjela, sve s ciljem poboljšanja kvalitete i odnosa prema pacijentu.
Postupak ocjene standarda i kvalitete bolnice traje oko godinu i pol, nakon čega će Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi donijeti odluku hoće li se šibenska bolnica naći među deset bolničkih ustanova kojima će biti plaćen postupak akreditacije koji košta oko 400 tisuća kuna.
 

Iz kategorije: Vijesti