Datum objave: 11. Listopad 2011

Pomor ribe u rogozničkom Zmajevom oku

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Prirodno slano jezero Zmajevo oko u Rogoznici, promijenilo je boju iz modre u bijelu, a došlo je i do pomora ribe u  jezeru. Ovo jezero je prirodni fenomen zbog specifičnih kemijsko-bioloških procesa koji se odvijaju u njemu i velike količine sumpora koji svakih nekoliko godina ispliva na površinu i tada se dogodi potpuni pomor ribe. Jezero će ovih dana nadzirati zaposlenici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, koji će uzorke iz jezera poslati na analizu.
Do slične je pojave - promjene boje jezera, oksidacije relativno velike koncentracije sulfida te masovnog pomora biljnih i životinjskih organizama u povijesti dolazilo već u više navrata, posljednji put 1997. godine. Voda u jezeru se tad zamutila, pobijelila i intenzivno smrdila na sumporovodik. Upravo je zbog ove pojave, koja se u povijesti ranije događala otprilike jednom u trideset godina, jezero navodno i dobilo svoje ime, a još uvijek nije točno poznato koji se sve čimbenici moraju poklopiti da bi do nje došlo.

Čudovište iz Lock Nessa u Rogoznici?

Ime Zmajevo oko, jezero je dobilo zbog svog oblika, a neka istraživanja govore o meteorskom podrijetlu jezera. Njegova dubina nikad nije točno utvrđena, a neobično mijenjanje boje i pomor ribe u jezeru svakako daju mašti na volju i privlače znanstvenike ali i turiste iz cijelog svijeta.
Moderni zaljubljenici u fantastične teorije tvrde da na dnu jezera nije meteor, već svemirska letjelica koja u doba kad se jezero dimi pokušava uspostaviti vezu s prijateljskim letjelicama, ili se pokušava pokrenuti.
A stari su ljudi sa štovanjem spominjali zmaja koji godinama spava, a kad se probudi, uznemiruje cijeli kraj. Tamo su mnogi Rogozničani čuli jeku vještičjeg smijeha za punog mjeseca kad su one bajale tajanstvene čini. Mnogi su, osjetivši staru dušu okomitih stijena, zamjećivali neobična mreškanja vode, pa čak i neko čudno tijelo kako izranja. To nije mogla biti kornjača, dugačko je, poput zmije, s ljuskama... Druga legenda govori o zmaju i braći koja su na mjestu jezera imala polje. Polje je bilo plodno te su urod pravedno dijelili. Ali, jedan brat je oslijepio i prilikom sljedeće diobe upozorio je brata da i dalje bude pravedan. Ako me prevariš, rekao mu je, zemlja će se provaliti, polje potonuti u vodu, a iz nje će iskočiti zmaj koji će te progutati. No brat nije izdržao i prokletstvo se ostvarilo, zmaj se pojavio i progutao nepoštenog brata. Od tada se zmaj nastanio u jezeru i povremeno svojim dahom trovao živa bića u njemu...

Foto: Nikša Stipaničev/ Cropix

Iz kategorije: Vijesti