Datum objave: 10. Listopad 2011

Zaposlenicima Županije smanjene plaće za 5,4 posto

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Zaposlenici Šibensko-kninske županije, njih 65, od 1. rujna primaju plaće umanjene za 5,4 posto. Državnom revizijom za 2010. godinu utvrđeno je da su plaće koje su zaposleni primali u 2009. godini premašile dopušteni iznos od 20 posto prihoda ostvarenih u tekućoj godini, a to nije dopušteno. Župan Goran Pauk izvijestio je da je Županija prihvatila izvješće revizije s utvrđenim nepravilnostima, zbog čega su plaće smanjene, a u obrazloženju je kazao kako je do problema došlo zbog neinformiranosti službenika zaduženih za financijsko upravljanje i kontrolu, jer nisu prošli edukaciju koju organizira Ministarstvo financija: „Plaće su bile povećane zbog viška u proračunu iz 2008. godine što je prebačeno, kao višak prihoda, u 2009. godinu. 2009. godina je bila osnovica se izračun plaće u 2010. godini, pa se višak ukalkulirao u masu za obračun plaća. To je po meni čista ekonomska logika, jer, sredstva koja smo uprihodovali nisu realizirana u jednoj godini, već u narednoj.
Međutim, računovodstveni i financijski standardi su drugačiji, kažu da višak prihoda ne može ući u kategoriju sredstava iz kojih se isplaćuje plaća, odnosno da takvi prihodi moraju biti ostvareni u tekućoj godini, dakle u 2009. To je razlog zašto je sad potrebno korigirati plaće za 5,4 posto, na moju veliku žalost, ali i žalost svih zaposlenika“, kazao je Pauk.
Na pitanje zastupnika Ivice Ledenka, zašto se ne poštuju nalozi Državne revizije Pauk odgovara da se radi o novouvedenim pravilima, i da je Županija prihvatila ovaj nalaz revizije, no edukacija službenika o sustavu financijskog upravljanja i kontrole koju je trebalo provesti Ministarstvo financija, provedena je prekasno pa službenici nisu bili upoznati s novostima.

Iz kategorije: Vijesti