Datum objave: 10. Listopad 2011

Show na sjednici Županijske skupštine: Prekidi zasjedanja zbog Petrine

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi prekid jutrošnje sjednice Županijske skupštine Šibensko - kninske županije od 15 minuta koji je odredio predsjednik Josip Odak zbog dolaska za skupštinsku govornicu Stipe Petrine kojemu vladajući osporavaju vijećnički mandat nije bio i jedini. Nakon prvog prekida vijećnici koji su izašli iz vijećnice , a to su bili samo oni iz HDZ -a i njegovih partneri, vratili su se i aktualni sat je nastavljen,. Međutim ubrzo se ponovno javio Stipe Petrina i izašao za govornicu a Josip Odak je ponovno odredio prekid od 15 minuta. Na pitanje koji je smisao tog prekidanja i hoće li tako postupati svaki put kada Petrina počne govoriti, vidno iznerviran, Odak je novinarima koji prate sjednicu kratko odgovorio da neće dopustiti da mu se određuje kako će voditi sjednicu i da on dobro zna svoj posao.

Objavljeno u 10.00 sati

Čelnici Šibensko - kninske županije pustili su danas, bez zaštitara, načelnika Općine Primošten Stipu Petrinu, inače vijećnika kojem osporavaju mandat, na sjednicu Županijske skupštine ali mir nije dugo potrajao. Nakon što je dvoje vijećnika s Petrinine liste, Mate Skračić i Iris Ukić Kotarac u sklopu Aktualnog sata inzistiralo da predsjednik Županijske skupštine Josip Odak odgovori u kojem svojstvu je Petrina danas na sjednici i da se pokaže rješenje kojim mu je oduzet mandat i nakon što je potom Petrina došao za govornicu Odak je prekinuo sjednicu na 15 minuta. Većina vijećnika vladajuće koalicije na čelu s HDZ - om za njim su napustili vijećnicu dok je oporba ostala i poslušala obraćanje Stipe Petrine. On je na sve, a posebno na lijevu opciju, apelirao da ga podrže u njegovom inzistiranju da mu se pokaže rješenje po kojem mu je oduzet mandat: "Tvrdim da je pitanje mandata Stipe Petrine pitanje sutrašnjice Hrvatske jer ako sutra HDZ dođe u situaciju da izgubi izbore za Sabor tko zna kome će na isti način oduzeti mandat da bi ostali na vlasti. Tražim da mi se to rješenje dostavi i dok ga ne dobijem dolazit ću na sjednice Županijske skupštine, a ako ga dobijem istog trenutka ću se povući", kazao je Petrina.

HDZ je u nekoliko navrata nazvao ne samo zločinačkom nego i terorističkom organizacijom kada su "u stanju poništiti rezultate izbora zato što se županu Pauku ne sviđa da ja budem vijećnik u Skupštini", izjavio je Petrina dodavši da je to stranka koja je očito spremna na sve te je pozvao vijećnike da ne sudjeluju u tom, kako je to nazvao, cirkusu glumljenja demokracije. Pozvao je HDZ - ova odvjetnika Vladimira Gredelja da ga slobodno tuži zbog riječi koje je izrekao o HDZ - u i da to jedna čeka. Objasnio je i kako čelnici Županije nisu odustali od zaštitara na sjednici zato što su dobri nego zato što su "dobili po prstima" jer nisu u pravu. Inače, odgovarajući na pitanje vijećnika Skračića Josip Odak nije izravno kazao u kojem svojstvu je Petrina prisutan na sjednici osim što je neodređeno rekao kako je postupak vezan za poništenje njegovog mandata u tijeku.

Iz kategorije: Vijesti