Datum objave: 08. Listopad 2011

Stiže nam kiša meteora

Diana Ferić
Diana Ferić

Kiša meteora Drakonida koja nam stiže ovaj vikend bit će neuobičajeno snažna, pa astronomi upozoravaju da bi mogla biti više oluja nego kiša.

Zabrinuti zbog ovih najava, stručnjaci iz NASA-e i drugih svemirskih agencija objavili su da će budno pratiti razvoj situacije jer postoji mogućnost da Drakonidi oštete Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) ili neke druge satelite u Zemljinoj orbiti., piše t portal.

Najveća opasnost za satelite obično su elektrostatička pražnjenja što ih izazivaju udari meteora. Naime, meteor prilikom udara često napravi rupicu u oklopu i ispari u vrući električno nabijeni plin, odnosno plazmu, koja poput spreja zaspe unutrašnjost satelita i njegove elektroničke dijelove. Ovaj film plazme može izazvati kratke spojeve i oštetiti uređaje, pa sateliti mogu bez kontrole izletjeti iz svojih orbita, piše tportal.

Stručnjaci se nadaju da štete neće biti velike jer Drakonidi putuju brzinama koje su upola manje od brzina drugih meteora. No dr. Raminder Singh Samra, iz H. R. MacMillan Space Centera u Vancouveru u Kanadi upozorava da opasnost ipak postoji. - Mogućnost da meteori izazovu štetu na satelitima i ISS-u ipak postoji. No osim što možemo izbjegavati svemirske šetnje, malo što možemo poduzeti, pa nam ne preostaje ništa drugo nego nadati se da će štete biti minimalne - rekao je kanadski astronom.

Iz kategorije: Vijesti