Datum objave: 08. Listopad 2011

Apel intelektualaca: Zajedinički istražimo istinu o ratu u regiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Skupina od 146 intelektualaca iz regije, među kojima je i 25 uglednih javnih osoba iz Hrvatske, uputila je otvoreno pismo predsjednicima Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Kosova kojim ih je pozvala da podupru inicijativu za utemeljenje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području bivše SFRJ (REKOM). To su pismo prošlog proljeća potpisali i brojni Šibenčani. 
Predstavljajući sadržaj pisma na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu, kazališni redatelj Dino Mustafić podsjetio je kako je svojim potpisima inicijativu za REKOM već poduprlo više od pola milijuna ljudi., prenosimo s t portala.

'Ovo je široka inicijativa građana koji žele da se istina institucionalizira kroz sustav', kazao je Mustafić pojašnjavajući kako REKOM ima za cilj eliminirati pokušaje političkih manipulacija žrtvama.

'Svi znamo koliko se s tim manipulira i laže i kako sve nas to može odvesti samo u nove sukobe', dodao je Mustafić.

Istaknuo je uz to da su brojne činjenice o ubijenima, mučenima i protjeranima i danas nepoznate, unatoč činjenici da je od okončanja ratova u regiji prošlo više od desetljeća, a brojne obitelji i dalje tragaju za bilo kakvim podacima o sudbini više od 13 tisuća nestalih tijekom ratova vođenih na području bivše Jugoslavije.

Zagrebačka glumica Urša Raukar kazala je da je pismo potpisala potaknuta željom da se pokaže poštovanje prema žrtvama.

'Učinjeni su strašni zločini, no drugi veliki zločin je manipulacija', kazala je Raukar konstatirajući kako svega što se nedavno zbilo ne bi ni bilo da su se nakon Drugog svjetskog rata utvrdile nedvojbene činjenice.

'Bez istine miran život za našu djecu neće biti moguć', kazala je Raukar pozivajući predsjednike država regije da daju jasnu potporu ovoj inicijativi za koju je kazala da je najšira do sada potaknuta u regiji.

Glumica Mirjana Karanović kazala je da je plaši činjenica da je u Srbiji, gdje je u tijeku predizborna kampanja, ponovno na djelu retorika iz 90-ih godina koja je i dovela do ratova pa je tim važnije utvrditi jasne i nedvojbene činjenice o onome što se tada zbivalo.

'Do danas me prati osjećaj bijesa zbog načina na koji je TV Srbije manipulirala mrtvim ljudima', kazala je Karanović dodajući da oni koji manipuliraju žrtvama na njih i na njihovo dostojanstvo ni ne misle.

Pjevač Dino Merlin pojasnio je da je pismo potpisao potaknut spoznajom da neki i danas relativiziraju zločine poput onog u Srebrenici.

'Jasno je da onaj tko relativizira Srebrenicu to isto čini i kada je u pitanju Jasenovac', kazao je Merlin.

Podsjećajući kako je inicijativa za REKOM pokrenuta ne bi li se napokon prestalo nijekati i relativizirati počinjene zločine, intelektualnci u svom pismu ističu da je ovo ujedno poticaj da javnost i države priznaju nepravdu nanesenu žrtvama te da se preživjelima i obiteljima stradalih da prilika javno iskazati sve kroz što su prošli.

"Ovim pismom želimo dati jasnu i snažnu potporu inicijativi za REKOM jer vjerujemo da je utvrđivanje, objavljivanje i prihvaćanje činjenica na regionalnoj razini neophodno svima kako bismo stvorili osnovu da se žrtvama vrati dostojanstvo, da budu zadovoljena njihova prava, da bude utvrđena sudbina prisilno nestalih i da se strahote zajedničke nam prošlosti nikada ne ponove", stoji u pismu koje je, među ostalima, upućeno i hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću.

Navodeći kako im je rat na području bivše zajedničke države istodobno predmet profesionalnog istraživanja i umjetničkog viđenja ali i povod za razmišljanje i zabrinutost o sudbini sjećanja i istine, potpisnici pisma pojašnjavaju kako u ime etike i posla kojim se bave traže od državnika regije da poduzmu sve što je u njihovoj moći ne bi li inicijativa za REKOM zaživjela i napokon počela funkcionirati na temelju već usvojenog statuta.

Među potpisnicima iz Hrvatske navedena su imena niza poznatih javnih osoba poput redatelja Vinka Brešana i Nenada Puhovskog, glumaca Alme Price, Rade Šerbedžije i Vilima Matule, sveučilišnih profesora poput Žarka Puhovskog te pisaca kao što su Miljenko Jergović, Sibila Petlevski, Slavko Goldstein i Slobodan Šnajder.

Iz kategorije: Vijesti