Sidebar Menu

Datum objave: 06. Listopad 2011

Dodijeljene nagrade najboljim učiteljima i školama u gradu i županiji

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Na svečanoj akademiji u povodu Svjetskog dana učitelja nagradu za životno djelo dobili su Marijan Radnić, profesor biologije iz Osnovne škole Jakova Gotovca u Unešiću i Milena Knez, profesorica engleskog jezika u Turističkoj školi u Šibeniku. Oboje profesori sa preko 30 godina radnog staža, svoj život su posvetili učenicima, a kažu, da opet moraju birati, radili bi isti posao.
Skromni Radnić za sebe kaže da se bavi znanstvenim radom u području botanike, a svoje učenike želi od malih nogu uvesti u taj svijet. I uspijeva mu, jer su njegovi učenici šest puta bili prvi na državnom natjecanju iz biologije, a on sam ,sudjelovao je devet puta. Oko škole u Unešiću uređen je botanički vrt, a na njegovu inicijativu pokrenute su i eko radionice.
Milena Knez, iz svojih 38 godina staža ne zna što bi izdvojila, a iznenadila nas je već brojem školskih ustanova u kojima je svojim radom ostavila trag. „Radila sam u školi učenika u privredi na Šubićevcu, gdje sam bila prva profesorica engleskog jezika u povijesti. Zamišljala sam taj posao idiličnim, a s obzirom da sam bila jedina, nisam se imala kome obratiti. Nakon reforme školstva radila sam u jednom danu i u tri škole- na sadašnjem Domu zdravlja, u bivšoj ekonomskoj...Od 1990. godine kad se otvorila Turističko- ugostiteljska škola, tamo sam stalno“, nabrajala je Knez priznavši da su neka razdoblja bila iznimno turbulentna, ali da joj je 38 godina jako brzo prošlo.
Ova često nepravedno zanemarena profesija, s nesrazmjerom stupnja odgovornosti i visine plaća, jedno je od najplemenitijih zanimanja, jer, školske učitelje i profesore pamtimo do kraja života, složni su bili svi koji su u Šibensko kazalište došli čestitati dobitnicima ovogodišnjih nagrada. Osim nagrada za životno djelo dodijeljene su i godišnje nagrade za osnovne škole, a dobitnici su Anita Vrkić, iz OŠ „Murterski škoji“, Ivo Žepina, iz OŠ „Rogoznica“, kao i Tatjani Roca, iz OŠ „Vodice“.
Profesorica glazbenog Tatjana Roca poslužila se Beethovenovim citatom kako bi opisala svoje zanimanje: „Znanost i umjetnost uzdižu vrijednost čovjeka.“ Ne može niti približno izbrojati koliko je učenika prošlo kroz njezine razrede. „Naš je posao pre plemenit, i predobar, traži puno odricanja, ali kad ti mahne i pozdravi te učenik koji sada ima 50 godina i kaže ti „razrednice“, to je poseban osjećaj koji treba zaslužiti.
Nagradu za najbolju osnovnu školu u županiji dobila je Osnovna škola „Brodarica“. Godišnje nagrade za srednje škole, primili su Romeo Vlahov, iz Tehničke škole Šibenik i Đurđica Paić iz Prometno-tehničke škola Šibenik. Kolektivna nagrada za najbolju srednju škola uručena je Tehničkoj školi Šibenik.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.