Datum objave: 04. Listopad 2011

Prevara: Tko je nabildao rezultate HDZ - a u našoj anketi?

Diana Ferić
Diana Ferić

Krajnje je sumnjiv i nevjerodostojan sinoćnji nagli porast broja glasova za HDZ u našoj anketi koja na portalu Šibeniknews pod naslovom "Da su danas izbori glasovao  bih za..."koju smo postavili prije desetak dana. Do jučer su bili dobili svega šezdesetak glasova ( oko 10 posto ukupnog broja)  i bili su na trećem mjestu  nakon Kukuriku koalicije koja je sve vrijeme  uvjerljivo vodila i Stipe Petrine koji je bio drugi. A onda se HDZ  od jučer uvečer do jutros  plasirao na prvo mjesto s  429 glasova ili čak 45,1 posto  ukupnih glasova dok su svi ostali  prema njima ispali minorni. Tko bi pametan u to povjerovao!? Ne samo zbog  rejtinga koji  HDZ uživa među građanima nego i zbog tehnologije glasovanja koja jamči da se može samo jednom glasovati  jedne telefonske linije ma koliko na nju imali spojenih kompjutora.

Dakle, trebali bismo povjerovati da su  se poput pčela na med, naglo na naš portal u nekoliko sati slučajno slili oni koji će glasati za HDZ  ili pak da su naši redovni čitatelji odjednom prosvijetlili i shvatili da je to opcija za koju će glasati, valjda prateći posljednjih dana cirkus koji pred kamerama izvodi premijerka i predsjednica te stranke Jadranka Kosor pa su poželjeli biti mali dresirani psići. Prije će biti da su u pravu stručnjaci  tvrtke koja nam održava portal i iz koje su nakon što su istražili taj "fenomen" objasnili: "U privitku šaljem excel tablicu (izvađenu iz baze podataka) s rezultatima ankete. U njoj se vidi da su glasovi za HDZ “naštampani”.  Od reda 3075 konstantno je glasanje za HDZ u kratkom vremenskom razmaku, sa sličnih ip adresa.Objašnjenje je sljedeće: postoje skripte (programčići) koji mijenjaju ip adresu korisnika. Netko je instalirao tu skriptu na svoje računalo, ona mu nakon svakog glasanja promijeni ip adresu i ta osoba ponovo glasa s tog istog računala".

Najkraće rečeno, netko  iz HDZ -a ili sklon HDZ - u se naglo probudio i poslužio prevarom da bi nabildao pozitivan rezultat te stranke.  Nije mi namjera insinuirati da je to bila partijska direktiva ili smišljena  akcija ali je u svakom slučaju riječ je o krajnje nepoštenom  potezu koji  neće nimalo uzdići nego još više pokopati HDZ, a našu anketu je mogao omalovažiti i dovesti u pitanje njezinu vjerodostojnost što im je, vjerojatno, i bila namjera.  
Umjesto zaključka da je HDZ tako omiljen među našim, iznenada probuđenim, čitateljima što se iščitava iz sadašnjih rezultata ankete radije ću se prisjetiti narodne poslovice: "tko vara taj laze, tko laze taj i krade a tko krade taj je spreman na sve" . Nadam se da to nije poruka  koju stranka na ime koje je pokušana prevara na našem portalu želi poslati našim građanima u ovo predizborno vrijeme. Iako bi se za potvrdu moglo pronaći puno činjenica u našoj bližoj povijesti.

P. S.

Dok sam pisala ovaj komentar primijetila sam da je naglo skočio i broj glasova za Kukuriku koaliciju.  HDZ je očito proizveo neželjenu reakciju. 

Iz kategorije: Vijesti