Datum objave: 03. Listopad 2011

Uživajte u suncu i toplini jer za nekoliko dana slijedi zahlađenje

Diana Ferić
Diana Ferić

Bombardirani smo danas najavom da će nakon rekordno toplog rujna i početka listopada u petak  Hrvatsku zahvatiti ciklona s kojom će početi hladnije jesensko vrijeme i sezona grijanja, a u nekim gorskim predjelima mogao bi pasti i prvi snijeg.

Do četvrtka će u cijeloj Hrvatskoj i dalje vladati bablje ljeto bez oblaka na nebu s natprosječnim temperaturama. No u četvrtak će se pojaviti nevidljivi znaci skore promjene vremena – južina, pad tlaka i pogoršanje biometeorološke situacije koje će prvi osjetiti meteoropati i kronični bolesnici.
Drastična promjena vremena nastupit će u petak kada se očekuje jače naoblačenje najprije na sjeverozapadu zemlje i sjevernom Jadranu. Kiša će se tijekom dana proširiti na veći dio Hrvatske. Nakon južnih zapuhat će sjeverni vjetrovi na sjevernom Jadranu krajem petka i olujna bura. Najviša temperatura zraka mogla bi biti u prvom dijelu dana – ujutro i prijepodne.
Poslijepodne će biti sve hladnije pa bi u najvišem gorju kiša mogla okrenuti na snijeg. Ciklonu s kojom će prestati ljeto, a možda i početi sezona grijanja, tim udruge Crometeo nazvao je Olivija. Kratke rukave i suncobrane trebat će zamijeniti jaknama i kišobranima. Prve pahulje snijega mogle bi zalepršati u Delnicama, Pargu, Begovom razdolju i drugim višim dijelovima Like i Gorskog kotora, a možda čak i na Sljemenu i Ivančici.
To i nije tako čudno jer je najraniji snijeg u Zagrebu zabilježen 6. listopada 1936. godine. Zahlađenje će najkasnije stići na jug Hrvatske gdje bi veći dio petka još moglo biti suho i toplo uz jako jugo. Do večeri u petak temperatura bi u kopnenom području mogla pasti na samo osam stupnjeva C.
U subotu i nedjelju bit će promjenjivo uz dosta oblaka i mjestimično kiše. Puhat će umjereni vjetrovi i bura pa će temperatura biti osjetno niža nego prethodnih dana. Jutarnje temperature u unutrašnjosti većinom će se kretati od 2 do 7 °C, a na Jadranu od 8 do 14 °C. Najviše dnevne u kopnenom području bit će između 9 i 14 °C, a na Jadranu od 15 do 20°C.
Početkom sljedećeg tjedna nastavit će se hladnije jesensko vrijeme, a postoji i mogućnost dolaska nove ciklone s kišom, najavio je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.
Zanimljivosti
05. listopada 1966. godine u Dubrovniku je zabilježen temperaturni rekord za mjesec listopad od 28,0 °C.
06. listopada 1936. godine zabilježen je najraniji prvi snijeg u Zagrebu.
06. listopada 2009. godine Varaždin je mjerio apsolutni maksimum za mjesec listopad od 27,7 °C
06. listopada 1935. godine Osijek je mjerio apsolutni maksimum za mjesec listopad od 30,5 °C.

Iz kategorije: Vijesti