Datum objave: 03. Listopad 2011

Šibensko Veleučilište počelo godinu s trećinom praznih mjesta

Diana Ferić
Diana Ferić

Nova akademska godina počela je danas i na Veleučilištu u Šibeniku na koje se, na 700 ponuđenih mjesta, upisalo ipak samo 446 studenata  i to na četiri studija: Turistički i Informatički menadžment, Promet i Upravnim studijima.  Valja napomenuti da su brucoši u prvom, ljetnom roku, kada se upisuju najkvalitetniji studenti, pokazali vrlo slab interes za šibensko Veleučilište jer je tada bilo popunjeno tek 268 mjesta. 

Većinu nezaposlenih ekonomista čine oni sa šibenskog Veleučilišta 

U jesenskom roku u kojem nije ni bilo prijemnog ispita nego su se rang liste utvrđivale na temelju uspjeha u srednjoj školi i  na državnoj maturi upisalo ih se još 178.  U jesenskom roku brucoši su bili najzainteresiraniji za besplatno studiranje, uz potporu ministarstva, za što je, nakon ljetnog upisnog roka, suprotno dosadašnjoj praksi, ostalo slobodnih mjesta, dok za izvanredne studije koji se plaćaju pet i pol  tisuća kuna, odnosno 7 370 kuna za Studij prometa nije bilo navale. Tako su na rujanskom roku upisana 43 redovna studenta te 135 izvanrednih. Studiranje na Veleučilištu u Šibeniku očito je mnogima posljednja opcija što ne čudi kada se zna da na tržištu rada kadrovi koji ga završe nisu na cijeni i teško ze zapošljavaju. 
Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, ispostave Šibenik, na dan 30. lipnja ukupno na evidenciji su, unatoč tomu što je sezonsko zapošljavanje već uhvatilo maha,  imali čak   76 nezaposlenih osoba s zanimanjem diplomirani ekonomist, a od toga je njih 51 diplomirao  na Veleučilištu u Šibenik.

Što će biti tek zimi?

„Ova brojka je u zimskim mjesecima daleko veća, jer se dio nezaposlenih ekonomista ljeti ipak uspije zaposliti na sezonskim poslovima. Zanimanja ekonomskog smjera su već dugo suficitarna i na šibenskom Zavodu za zapošljavanje ih ima jako puno“, kazala nam je Aida Barišić, rukovoditeljica Odjela posredovanja i pripreme zapošljavanja na šibenskom Zavodu. 

Nedovoljan interes studenata uočen je i na nekim drugim veleučilištima u Hrvatskoj broj kojih je posljednjih 10 godina hipertrofirao. 


Iz kategorije: Vijesti