Datum objave: 03. Listopad 2011

Pomorsko inovacijski centar iNavis centar bit će dovršen do srpnja 2012.

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas je počelo unutarnje uređenje zgrade Pomorskog inovacijskog centra iNavis u Šibeniku koju su u svibnju ove godine otvorili norveški kralj Harald V i predsjednik RH Ivo Josipović. Riječ je o prvoj fazi uređenja uređenja tog centra koja je povjerena šibenskoj tvrtki RAN d.o.o. Vrijednost radova je oko 4 milijuna kuna, a trebali bi biti završeni za pet mjeseci. Početkom iduće godine radovi će biti nastavljeni uređenjem okoliša, kao i prilazne ceste i protupožarnog puta, a sve bi trebalo biti završeno do 1. srpnja 2012. godine.
„Vanjski radovi su počeli puno ranije, a sad slijedi uređenje interijera. Projekt će se odvijati u nekoliko faza, prva faza, uređenja uredskih prostora trajat će pet mjeseci a nakon toga slijedi ishođenje uporabne dozvole. Tada bi trebala krenuti druga faza u koju spada uređenje okoliša, i prilaza samom objektu. Tako da bi negdje do kraja 6 mjeseca iduće godine čitav centar trebao biti gotov“, najavio je danas gradonačelnik Ante Županović koji je danas sa zamjenicima obišao objekt.

U ovom prostoru bit će izgrađeno 20-ak  ureda, sala za sastanke, kuhinja i sanitarni čvor. S obzirom da se radi o hrvatsko-norveškom centru, bit će uređen u stilu kojeg njeguju obje države. Tako će, doznajemo pregradni zidovi biti djelomično ostakljeni zbog međusobne interakcije zaposlenika, a prostorije velike i osvijetljene.
Prije dvije godine osnovana inovativna tvrtka CroNoMar, koja radi na projektima norveških i hrvatskih partnera s ciljem stvaranja novih poslovnih mogućnosti u maritimnom sektoru. Ana Zajc, projektna konzultantica iz Cronomara kazala je kako su u tom relativno kratkom razdoblju zaživjeli i konkretni projekti; preko NCP-a za norveško tržište se grade aluminijski katamarani za akvakulturnu industriju u Norveškoj, te mali brodovi od 6 metara. „Upravo je u pripremi projekt izgradnje malih plastičnih brodica, a cijela linija je osmišljena da se partneri hrvatske i norveške strane obraćaju jedni drugima kako bi se otvorila vrata za suradnju.“
Pomorsko inovacijski centar iNavis trebao bi biti mjesto na kojem će biti okupljene tvrtke u nastajanju tzv start – up kompanije s područja brodogradnje, transporta, energetike, pogonskih strojeva, ICT tehnologija u pomorstvu, inovacija, istraživanja mora i podmorja te drugih djelatnosti vezanih za more. Centar će im pružati savjetodavnu, institucionalnu i financijsku potporu te aktivno sudjelovati u pokretanju i realizaciji zajedničkih projekata. Vlada Kraljevine Norveške u njega ulaže čak 20 milijuna kuna, a isto toliko će biti osigurano iz pretpristupnih fondova EU -a. U prvim godinama funkcioniranja centra očekuje se otvaranje 80 do 100 novih radnih mjesta za visoko obrazovane mlade ljude i pokretanje 10 -ak novih, perspektivnih tvrtki, a taj je projekt podržala i hrvatska Agencija za promicanje izvoza i ulaganja. Centar se nalazi u krugu vojarne Bribirskih knezova, u prostoru koji je hrvatska Vlada dodijelila Gradu Šibeniku na 20 godina.

Iz kategorije: Vijesti