Datum objave: 01. Listopad 2011

Žene s karcinomom svoju borbu vode same

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Šibenik je ejdna od  30 hrvatskih gradova koji su danas obilježili  Dan ružičaste vrpce, posvećen ženama oboljelima od raka dojke. Mjesec listopad je kako i svake godine posvećen borbi protiv raka dojke, a žene iz Županijske lige za borbu protiv raka i ovogodišnjom akcijom pridružuju se apelu za donošenje Nacionalnog programa za liječenje raka dojke. Ispred šibenskog kazališta jutros je bilo vrlo živo, dijelili su se promotivni letci i ljubičaste vrpce, a građani su redom donirali novac za pomoć oboljelim ženama. Ipak, ova podrška ostaje samo na deklarativnoj razini, jer se žene, žrtve karcinoma, i dalje rijetko javljaju i traže pomoć:
„Osluškujemo potrebe pacijentica, što je njima najvažnije i kako im mi možemo pomoći da se lakše nose i bore s ovom opakom bolešću. To je uglavnom psihoterapija i edukacija, akcije se održavaju često, nažalost s vrlo slabim odazivom“, govori nam Danči Mihovilčević, predsjednica Županijske lige za borbu protiv raka podsjećajući na limfnu drenažu kojoj je ovog proljeća besplatno  mogla pristupiti svaka žena operirana zbog raka dojke, no odaziv je bio iznimno slab. „Postoji i broj telefona za sve upite i informacije, no otkad smo ga uveli, javile su se svega dvije žene“, tvrdi.  Broj telefona je 0227 218-993.
„Ljudi se boje ili srame, često postoji strah od javljanja u udrugu, iako je moguće i anonimno doći na razgovor s psihologom. Žene nam u razgovoru često kažu da bi htjele doći, ali nitko ih ne zove, iako je rad Lige takav da se svatko može na neki način uključiti. No odaziv je i dalje iznimno slab “, kaže Mihovilčević.
Nacionalni program za liječenje raka dojke podrazumijeva rano otkrivanje i liječenje žena oboljelih od raka dojke u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom. Deklaracija Europskog parlamenta iz ožujka 2010. obvezuje članice Europske unije da se ti centri osnuju do 2016. godine. Cilj je smanjiti smrtnost oboljelih žena za 20 posto. Naime, sve više žena obolijeva od raka dojke. U Europskoj uniji od raka dojke svake 2 minute obolijeva jedna žena, a svakih 6 minuta jedna umire. U našoj zemlji obolijeva svaka jedanaesta žena, a više od trećine njih umire zbog otkrivanja bolesti tek u kasnijem stadiju. Smrtnost je moguće smanjiti ranim otkrivanjem te pravovaljanim liječenjem. Uz smanjenje smrtnosti izuzetno je važno povećanje kvalitete života oboljelih žena.

Iz kategorije: Vijesti