Datum objave: 28. Rujan 2011

Grguričin na svečanoj sjednici kritizirao rad Gradskog vijeća

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Osim uobičajenih godišnjih nagrada Grada Šibenika na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u povodu blagdana sv. Mihovila, zaštitnika Šibenika   dijelile su se i kritike. Predsjednik gradskog vijeća Goran Grguričin u svom uvodnom govoru iskoristio je govornicu za žestoke kritike upućene kolegama vijećnicima ali i nekim medijima. Počeo je osvrtom na rad  Gradskog vijeća, koje u ovom sastavu radi od srpnja 2009. godine:
„Jedna od pozitivnih odlika ovog vijeća je ta što je ono predstavničko tijelo građana u kojem se zrcali struktura naših građana koji su nam poklonili povjerenje da ih predstavljamo u ovom vijeću. Struktura građana odražava strukturu GV-a, nema jednoumlja, rasprave su pune sučeljavanja, posebno oko krucijalnih pitanja naše zajednice. U Gradskom vijeću se zrcali demokracija i različitost mišljenja“, počeo je Grguričin. „No, neki subjektivni odnosi pojedinaca u vijeću su ponekad izlazili iz okvira demokratskog ponašanja i elementarnog ljudskog dostojanstva u ophođenju“; nastavio je predsjednik vijeća. Prema njegovom mišljenju za opstrukcije rada vijeća vezane za nesudjelovanje u radu odbora gradskih vijeća, nema razumnog opravdanja prema građanima koji su vijećnike postavili na ovu poziciju. „Punu odgovornost za otežan rad odbora ili nedovoljnu kvalitetu rada odbora Gradskog vijeća snose sami vijećnici koji ne sudjeluju u njihovom radu“, aktualizirao je temu HDZ-ovih vijećnika koji bojkotiraju rad svih odbora i povjerenstava, što je za nedavnu posljedicu imalo aferu oko neizbora Milivoja Zenića kao kandidata za godišnju Nagradu Grada Šibenika.

"Mediji nisu kompetentni za davanje ocjena GV-u"
Osim vijećnika, Grguričin se obrušio i na pojedine novinare i medije koji su, kako kaže, svojim odnosom išli izvan granica ljudske etike i dostojanstva: Umjesto davanja pozornosti i praćenja političkih sučeljavanja i konfrontacija ideja često se potenciralo i favoriziralo subjektivne konfrontacije uz osobno difamiranje, etiketiranje, klevetanje i vrijeđanje mimo svake etike ljudskog dostojanstva. Grguričin novinarima zamjera i davanje ocjena radu Gradskog vijeća premda je upitno koliko su kompetentni za takvo što. „Takav odnos medija isključivo govori o njima samima i načelima kojima se vode“, smatra. Grguričin je svoj poduži kritični govor obrazložio riječima kako je on kao predsjednik vijeća sve vidio, prepoznao i spreman je o tome javno govoriti, te obećao da neće posustati u demokratskom vođenju vijeća sukladno Statutu i poslovniku uvažavajući sve vijećnike ponaosob sa svojim posebnostima.
Nakon prigodnih uvodnih govora gradonačelnika Ante Županovića, župana Gorana Pauka i biskupa Ante Ivasa, dodijeljene su nagrade Grada Šibenika. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Josi Begi i to za izniman doprinos u razvoju šibenskog nogometa.

"Prestanimo se svađati i prozivati"

U njegovo ime zahvalila se nećakinja Vera Bego Macura koja je ponovila često citiranu rečenicu svog strica: „A sad na učenje, sad na ponavljanje. Prestanimo se svađati i prozivati, budimo zahvalni jedni drugima“, nije mogla biti prikladnija poruka Vere Bego na današnjoj svečanoj sjednici.
Nagrade su dobili i Damir Marušić za osobita postignuća na području glazbenog stvaralaštva i ravnanje sa Šibenskom narodnom glazbom, potom Josip Roca za sveukupni doprinos hrvatskoj likovnoj umjetnosti i kulturi, te iznimno vrijednoj donaciji Gradu Šibeniku te Šime Šupe za izniman doprinos u radu Hrvatskog nogometnog kluba „Šibenik“. Marušić je priznao kako nagradu nije očekivao, a kao rođenom Šibenčaninu i povratniku u rodni grad nakon dugo godina, nagrada mu posebno puno znači. Josip Roca je u zahvali kazao da zbirka je umjetničkih dijela koju je donirao rodnom gradu, njegov obol Šibeniku, profesionalna i etička dužnost te moralna obaveza svakog građanina kao dug prema svom zavičaju. „Želio bih da Grad Šibenik u skoroj budućnosti dobije univerzalni, jedinstveni muzej u kojem bi bila objedinjena likovna, lutkarska i scenska umjetnost te dječja umjetnost. Najbolja lokacija za takav muzej umjetnosti djece i za djecu je Šibenik“, istaknuo je Roca.

 

Nagrađeni Granik, Petreš, Stošić...

Plakete Grada Šibenika dobili su Ante Granik za dugogodišnji predani rad u novinarstvu, zatim Vinka Karađole za predani rad u izradi maštovitih cvjetnih kreacija kojima je misao vodilja ljubav prema Šibeniku. Plaketu je dobilo i Kulturno-umjetničko društvo „Vrpoljac“ za 50 godina uspješnog rada, kao i Lions klub Šibenik za 10 godina uspješnog humanitarnog rada, te Nevenka Milošević za nesebičan humanitarni i volonterski rad u Društvu multiple skleroze Šibensko-kninske županije, kao i Željko Petreš za posebne projekte u kulturi i rad s mladima i Radio Ritam d.o.o. Šibenik za 25 godina uspješnog radio emitiranja Plaketom su nagrađeni i sportski djelatnik Petar Stošić za osobite zasluge u nogometnoj sportskoj djelatnosti, kao i Udruga „Tajni život“ za uspješnu organizaciju Off Festivala Blues & Jazz u Šibeniku.
Grb Grada Šibenika dodijeljen je Gradu Vukovaru za uspješnu i prijateljsku suradnju s Gradom Šibenikom, a veleposlaniku Kraljevine Norveške u RH Henriku Ofstadu plaketa za izniman doprinos u razvoju gospodarske suradnje između norveških gospodarstvenika i Grada Šibenika bit će uručena naknadno.

Kulturnjaci složni: Zenić nepravedno zanemaren

Svi šibenski kulturnjaci koje smo danas zatekli na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj su dodijeljene godišnje Nagrade Grada Šibenika složni su: Milivoj Zenić je trebao biti među ovogodišnjim laureatima.
„Mislim da je gospodin Zenić nagradu trebao dobiti prije nekih 5,6 godina jer ju je zaslužio kao vrstan književnik. Već tada je Gradsko vijeće trebalo raspravljati o tome. “, kazao je predsjednik Kulturnog vijeća Željko Petreš, danas i sam dobitnih nagrade za posebne projekte u kulturi i rad s mladima.
„Gospodina Zenića poznajem i jako ga cijenim, ali nisam taj koji dodjeljujem nagrade Grada pa ne mogu u detalje govoriti o razlozima zašto mu je nagrada i ove godine izmaknula“, kazao je dirigent Šibenske narodne glazbe Damir Marušić, danas nagrađen za osobita postignuća na području glazbenog stvaralaštva.
„Moj kolega Milivoj Zenić je očito po svima u gradu Šibeniku zaslužio tu nagradu, osim po nekima. To mi je jako čudno i boli me taj tretman prema njemu. Ali unatoč izmicanju formalne nagrade, on svake godine iznova dobiva priznanja nas Šibenčana koji ga nagrađujemo svesrdnom podrškom za njegov rad“, kazao je direktor Šansone Branko Viljac koji ovakvu odluku nekolicine gradskih vijećnika ocjenjuje „žalosnom za Grad Šibenik“.
Njegov kolega Dušan Šarac kratko je komentirao da ga „nagrade uopće ne zanimaju“, te da bi ih on najradije - ukinuo.

Iz kategorije: Vijesti