Datum objave: 27. Rujan 2011

Izmjena Zakona: Nema sjedenja na dvije stolice!?

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Lokalni dužnosnici neće više moći sjediti na dvije stolice. Gradonačelnici i načelnici, kao sada ni župani, službeno je potvrđeno, više neće smjeti biti istodobno i saborski zastupnici već će se morati odlučiti za jednu od tih funkcija.
To je jedna od  novina koju donosi novi zakonski prijedlog  o izborima u lokalnoj upravi, a trebao bi se već ovog tjedna naći pred Vladom, kako tvrde neki mediji. Poznato je da  mnogi koji sada obavljaju te funkcije vide sebe na visokim mjestima na stranačkim listama za Sabor pa nas je zanimalo kako će se u takvoj situaciji postaviti i što će izabrati.

Župan Pauk nije siguran u saborsku fotelju

Šibensko-kninski župan Goran Pauk o svojoj kandidaturi na listi za Sabor ne želi govoriti. Kaže da je to stvar stranke i da će o tome  razmišljati ako ga stranka kandidira. Za izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kaže da je riječ o dobrom potezu. "To će onemogućiti sadašnji  nonsens  da gradonačelnici 4 - 5 dana u tjednu „vise“ u Zagrebu, a ostatak tjedna hvataju konce u lokalnoj sredini. Posebno se to odnosi na  gradonačelnike velikih gradova poput Splita ili Rijeke. Mi župani smo već neko vrijeme  urgirali da se donese takva izmjena Zakona  i da se sve funkcije izjednače u smislu da nitko ne može sjediti na dvije stolice. Apsurdno je bilo da gradonačelnici i općinski načelnici mogu obavljati dvostruku funkciju, dok su župani bili izuzeti i morali su birati“, kaže župan Pauk.

Pauk: Dvostruka uloga Nede Klarić bila je štetna

On smatra i kako je izmjenu Zakona o izborima u lokalnoj upravi bilo potrebno donijeti puno ranije: „HDZ je imao puno više negativnih poena nego koristi zbog dvostruke funkcije saborske zastupnice Nede Klarić koja je u vrijeme odlaska u Sabor bila gradonačelnica, Bilo bi bolje da je Zakon izmijenjen već tada“, istaknuo je Pauk u izjavi za Šibeniknews.
Vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev, koja se zadnjih mjeseci također spominje kao kandidatkinja za saborsku stolicu izjavila nam je danas da je čula da se sprema izmjena zakona, što je po njoj opravdano, jer je veoma zahtjevno obavljati dvije odgovorne funkcije u isto vrijeme. O svom eventualnom odlasku u Sabor kaže: “Nisam pretjerano ambiciozna, ali nisam ni neambiciozna. O tome je još prerano govoriti s obzirom da kandidacijske liste nisu  formirane, ali ako mi moja stranka ukaže povjerenje i odluči me predložiti, tada ću razmišljati o tome“, kaže Branka Juričev Martinčev i dodaje da bi se u tom slučaju na razini Grada Vodica trebalo odlučiti o eventualnim kandidatima koji bi ju zamijenili na funkciji gradonačelnice.

Jedan od lokalnih dužnosnika koji će sigurno biti visoko plasiran na listi za Sabor je Petar Baranović, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika. Još se ne zna hoće li se nespojivost funkcija odnositi samo na gradonačelnike ili i na njihove zamjenike , no ni u kom slučaju ne podržava najavljene izmjene.  "Radi se o preozbiljnoj promjeni da bi se izmjena zakona donosila dva mjeseca prije izbora i 15 dana uoči objave kandidacijskih lista. Trebalo je u izmjene stupiti bar godinu dana prije izbora", mišljenja je dogradonačelnik kojem je ovaj potez Vlade samo "još jedan od predizbornih trikova ljudi bez skrupula."

SDP protiv prijevremenih izbora

Ako se prihvati da su funkcije gradonačelnika i načelnika nespojive sa saborskim mandatom nastaje novi problem - tko će one koji se odluče za saborsku fotelju ( a teško da  bilo tko tko se nađe u takvoj situaciji neće odoliti toj primamljivoj funkciji)  zamijeniti na tim mjestima, budući da su izabrani neposredno. Prema sadašnjim zakonima trebali bi biti raspisani prijevremeni izbori, ali SDP, pravdajući to uštedama  predlaže da se omogući da ih automatski naslijede njihovi zamjenici. Bilo tu riječ o uštedama ili ne teško je povjerovati da će ijedna stranka  pristati izložiti se riziku mogućeg poraza na tim izborima. Aktualni zakon, naime, propisuje da se u slučaju ostavke neposredno biranog čelnika, u roku od 60 dana raspišu prijevremeni izbori, osim ako se ostavka dogodi u kalendarskoj godini održavanja redovitih lokalnih izbora, a oni su u Hrvatskoj na redu 2013. godine.

Iz kategorije: Vijesti