Datum objave: 26. Rujan 2011

Dobra vijest: Pred realizacijom projekt uređenja šetnice u kanalu sv. Ante

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Projekt šetnice Kanalom sv. Ante vrijedan milijun i 400 tisuća eura prošao je na natječaju UNDP-ova programa COAST, na koji ga je nominirala županijska Javna ustanova za gospodarenje zaštićenim područjima. Na odluku se čekalo oko godinu dana, a ovaj projekt Šibenčanima znači novu izletničku destinaciju- šest i pol kilometara dugu šetnicu u neposrednoj blizini grada. Ravnateljica Javne ustanove Anita Babačić Ajduk s ovom informacijom nije željela izlaziti u javnost dok stvar ne bude 100 posto sigurna, jer ostaje još upotpuniti dokumentaciju. Nedostaje dio koji se odnosi na pomorsko dobro, a rok za predaju je do 3. listopada. „Trenutno se nalazimo na preliminarnoj listi, prikupljamo dokumentaciju koja nedostaje, a kroz mjesec listopad ćemo dobiti konačnu odluku“, kazala nam je Babačić koja još „puše na hladno“ i ne želi na sva zvona oglasiti vijest, iako smatra da su posljednje prepreke samo stvar formalnosti.

MORH protiv uređenja šetnice

Podsjetimo, projekt uređenja šetnice našao se pred zidom prije nekoliko mjeseci kad u javnost izišla vijest da Ministarstvo obrane RH prijeći prolazak šetnice kroz vojarnu Minerska,koja je još u vlasništvu države iako nema nikakvu funkciju i proglašena je neperspektivnom.. Tada je bilo upitno je hoće li projekt zbog neriješenih vlasničkih odnosa biti stopiran, a Šibenčani ostati bez još jednog hvalevrijednog projekta.
U projektu šetnice, osim Javne ustanove sudjeluju i Županija sa 25 posto sredstava te Turistička zajednica Grada Šibenika. Nakon ishođenja dokumentacije raspisat će se natječaj za izvođača radova, a potom slijedi početak radova. Babačić Ajduk kaže da bi uređenje trebalo trajati šest mjeseci, prema tome, petnica neće biti gotova do početka iduće turističke sezone, no, negdje na jesen 2012. godine, projekt bi trebao biti dovršen.
Projekt šetnice izradio je arhitekt Nikola Bašić, a osnovna ideja je da se Šibenčanima pokloni šetnica u neposrednoj blizini grada, na koju bi se moglo doći kopnenim, ali i morskim putem. Planira se uvođenje brodske linije do pristaništa koje bi se izgradilo u kanalu, čime bi Šibenik dobio još jednu gradsku plažu. Šest i pol kilometara šetnice prolazit će kroz najatraktivnije dijelove lijeve strane kanala Sv. Ante počevši od vile Moj Mir na samom ulazu u kanal gdje će se izgraditi vidikovac i malo odmorište. Bit će sanirano i mulo pokraj špilje Hitlerove oči i dovršena sanacija crkvice Sv Ante. Šetnica se nastavlja preko bivše vojarne Minerska, a uredit će se i prijelaz na otočić Škojić s kojeg se ulazi na tvrđavu sv Nikole.

Iz kategorije: Vijesti