Datum objave: 22. Rujan 2011

Smanjen broj prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Povodom obilježavanja Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna, a u spomen na tragičan događaj na današnji dan iz 1999.godine kada su na zagrebačkom Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene i jedna teško ozlijeđena, danas su policijski službenici iz PU Šibensko-kninske na info-pultu kod zgrade HT-a na pijaci dijelili informativne letke putem kojih su se građani mogli informirati o zakonskim osnovama za sankcioniranje, znakovima nasilja nad ženama, mjestima i mogućnostima podnošenja prijave, te o adresama i telefonskim brojevima nevladinih udruga koje se uključuju u područje borbe protiv nasilja. Podaci iz šibenske policije pokazuju da je manji broj prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama, no znači li to da je zlostavljanih žena manje, ili se iz straha i srama ne obraćaju nadležnim institucijama?

Nema lažnih prijava nasilja

„U našoj županiji stanje nije toliko dramatično, što se tiče kaznenih djela obiteljskog nasilja, u odnosu na prošlu godinu bilježimo smanjenje. Žena žrtava nasilja u obitelji, prošle godine je, u prvih osam mjeseci bilo 19, dok ih je ove godine šest“, kazao je Marinko Šaršanski, policijski službenik za nadzor, planiranje i prevenciju dodajući da je znatno smanjen i broj prekršaja. Ipak, nije izuzeo mogućnost da su neka kaznena djela zatamnjena odnosno neprijavljena, što su okolnosti na koje policija još ne može dovoljno utjecati. Dodao je da je izrečen i veći broj zaštitnih, preventivnih mjera odnosno zabrana približavanja  žrtvi te udaljenje počinitelja iz kuće ili stana.
Tanka je linija između nasilja u obitelji kao prekršaja i kao kaznenog djela. „Pod prekršajem se još uvijek podrazumijevaju „lakši“ oblici nasilja poput prijetnji putem telefona ili mobitela, ekonomsko i verbalno nasilje, a kazneno djelo nasilje postaje kad se radi o kontinuiranom psihičkom i fizičkom zlostavljanju“, objasnio je Šaršanski gradaciju stupnja krivnje za nasilničko ponašanje.
Potvrdio je da su rijetke lažne prijave za nasilje koje postoje u slučajevima kad žena iz nekog razloga želi diskreditirati supruga ili partnera. „Policija na svaku prijavu mora izići na teren gdje procijeni situaciju, a pozivi uglavnom budu opravdani“, zaključio je.

Iz kategorije: Vijesti