Datum objave: 22. Rujan 2011

Knin: Do 600 kuna kazne za vlasnike pasa koji laju

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Kninsko Gradsko vijeće usvojilo je Odluku o držanju životinja za društvo i životinja opasnih za život i zdravlje ljudi. Tom odlukom od iduće godine novčano će se kažnjavati vlasnici koji nesavjesno postupaju sa kućnim ljubimcima ili čiji kućni ljubimci remete mir i uznemiruju građane.

Vlasnik čiji pas učestalim i dugotrajnim lajanjem ili zavijanjem remeti mir dužan je odmah poduzeti odgovarajuće mjere kako bi spriječio daljnje uznemiravanje građana ili je dužan odmah umiriti psa na način koji životinji neće uzrokovati bol, patnju, ozljede ili strah. Ako građanin postupa protivno ovoj odredbi bit će kažnjen novčanom kaznom od 300 do 600 kuna.

Identičnom novčanom kaznom. kaznit će se i građani koji nemaju propisanu ispravu o upisu psa, odnosno čiji psi nisu označeni markicom ili mikročipom te građani koji zanemaruju svoje kućne ljubimce ili ih drže u neadekvatnim uvjetima.

Također će se kažnjavati vlasnici pasa i drugih kućnih ljubimaca koji ometaju utvrđeni kućni red, mir i sigurnost građana te koji ometaju kretanje i sigurnost ljudi. Pravne osnove ove odluke su Odluka o komunalnom redu i Zakon o zaštiti životinja. – Sukladno tom zakonu Grad će biti dužan zbrinjavati pse lutalice u skloništima za napuštene pse te raditi edukativne kampanje za građane. Ovaj problem će se zbog financijskih razloga početi rješavati od iduće godine – izvijestila je pročelnica za komunalne poslove, Mirela Stanić Popović.

Nad provedbom odredbi ove Odluke bit će nadležan komunalni redar koji će moći od posjednika kućnog ljubimca kojeg zateknu u prekršaju primijeniti novčanu kaznu na mjestu počinjenja. Ako komunalni redar u svom radu naiđe na otpor može zatražiti pomoć nadležne Policijske uprave.

Iz kategorije: Vijesti