Datum objave: 21. Rujan 2011

Obilježavanje obljetnice rujanskog rata sutra u Tisnom

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Branitelji s područja Općine Tisno sutra će upriličiti veliku proslavu rujanskog ratnog podviga.U 15 sati u Domu kulture se otvara izložba fotografija „Šibenik u Domovinskom ratu'“ u 17 sati iz Vile Mazzura kreće mimohod branitelja koji će u 17.30 otvoriti spomen obilježja palim braniteljima. , u 18.00
sati Samostalni vod Tisno i svi branitelji s područja Općine će se u 18 sati postrojiti na Rudini dr. Franje Tuđmana nakon čega će se u župnoj crkvi Sv.
Duha održati misa zahvalnica. Za kraj proslave ove važne obljetnice na trgu Rudina oko 19.30 počinje druženje uz zabavni program i prikazivanje filma s prisege Samostalnog tišnjanskog voda.
U Domovinskom ratu je sudjelovalo oko pet stotina branitelja s područja Općine Tisno, a živote na oltar domovine položila su njih petorica. U rat su krenuli u lipnju 1991, kada je od dragovoljaca iz Tisnog, Jezera, Betine, Vodica, Tribunja i Šibenika osnovana 1. satnija 3. bataljuna 113. brigade Zbora narodne garde. Zapovjednik postrojbe od 120 ljudi bio je Frane Frkić, a dozapovjednik Ante Buha. Za rujanskog rata dio satnije je razmješten na brdima iznad Zatona, a drugi dio koji se našao odsječen činio jezgru tada osnovanog Samostalnog voda Tisno u kojem su se bojovnicima s područja Općine u najvećem broju pridružili Tribunjci. Nakon što je Samostalni vod u kolovozu 1992. rasformiran, branitelji s područja Općine raspoređeni su u razne postrojbe HV-a u kojima su bili do kraja rata.

Iz kategorije: Vijesti