Datum objave: 16. Rujan 2011

Otvorena izložba o Rujanskoj bitci za Šibenik

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sudjelovao je danas poslijepodne u programu  obilježavanja 20. godišnjice  rujanske bitke za Šibenik. Nakon polaganja vijenaca kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Trgu Andrije Hebranga, predsjednik je u Muzeju grada Šibenika otvorio izložbu „Herojski dani Šibenika 1991“. Izložba dokumentaristički prikazuje slavne dane obrane Šibenika u rujnu 1991. godine kada je osujećena namjera srbočetničkih snaga da na Šibenskom mostu, između Šibenika i Vodica presjeku Hrvatsku.
„Izložbe poput ove postavljene su da podsjete starije generacije na ratne podvige, ali i da poduče one mlađe junaštvu te podsjete koliko je krvi, patnje i stradanja usađeno u temelje naše države“, rekao je prilikom otvaranja izložbe predsjednik Josipović i posebno pozdravio šibenske branitelje te časnike 113. šibenske brigade.
Ratni zapovjednik obrane Šibenika Nikola Vukošić izrazio je nadu da će Rujanski rat s vremenskim odmakom dobiti na važnosti i da će povijest prepoznati važnost ovog podviga i vrednovati ga s većim poštovanjem nego do sad.
Predsjednik Josipović s izaslanstvom bio je i  na primanju u Gradskoj vijećnici kojeg su za ratne zapovjednike organizirali župan Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Ante Županović. 
Uz taktove pjesama „Šibeniče ti si stina“ i „Hrvatska se Šibenikom diči“ koje je izvela klapa Maslina okupljeni su se prijetili dana ponosa i slave Grada Šibenika i 20. obljetnice početka Rujanskog rata.
Josipović je svim sudionicima bitke za Šibenik dodijelio najviša državna priznanja- Povelju Republike Hrvatske. Priznanje je dobio i župan šibensko-kninski Goran Pauk, također jedan od sudionika rujanskog podviga.
„Živo se sjećam kako su nas napadali sa svih strana, kopna, zraka i mora. Ovaj podvig, kojeg mnogi s pravom zovu „mala Oluja“ trebamo slaviti i biti ponosni na njega“, kazao je Pauk zahvalivši braniteljima i šibenskom puku bez kojih, kako je rekao, ne bi danas bilo nezavisne Hrvatske. 
Osim predsjednika Josipovića obilježavanju ove važne obljetnice za Šibenik nazočili su i saborski zastupnici Neda Klarić, Brankica Crljenko, Ingrid Antičević Marinović, Ranko Ostojić, pripadnici braniteljskih udruga te brojni Šibenčani koji se i nakon 20 godina živo sjećaju šibenskih „dana ponosa i slave“.

U sklopu obilježavanja 20. obljetnice spomendana rujanskog rata u Šibeniku jutros su ispred sjedišta Javne vatrogasne postrojbe Šibenik položeni vijenci i upaljene svijeće za četvoricu vatrogasaca poginulih u Domovinskom ratu. Nikola Klarić, Joso Paić, Milenko Polimac i Goran Kuvač  poginuli su na današnji dan 1993. gaseći požar na brdu Jamnjak izazvan granatiranjem Šibenika.
 

Iz kategorije: Vijesti