Datum objave: 15. Rujan 2011

Nema onečišćenja vode i zraka ni radioaktivnog zračenja kod Knina

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Ispitivanje kakvoće vode i zraka te mjerenja radioaktivnosti, provedeno nakon požara koji je kod Pađena zahvatio vojno-skladišni objekt, pokazuju da je voda kojom se opskrbljuju stanovnici toga područja sigurna, da nema štetnih učinaka na kakvoću zraka, niti tragova radioaktivnog zračenja na području Pađena i Knina, priopćeno je danas iz Ministarstva zadravstva i socijalne skrbi.
"Nastavno na zaključke Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, kojega je predsjednik Stožera Darko Milinović sazvao jučer u Kninu, obavještavamo javnost o sljedećim rezultatima mjerenja kakvoće zraka, vode, te radioaktivnog zračenja.
Stanovnici sela u okolici opožarenog skladišta vodom se opskrbljuju iz vlastitih cisterni, koje su uslijed suše i vrućina već prije nekog vremena presušile, te im se voda dostavlja cisternama sa sigurnom gradskom vodom, a takvo je stanje i sada nakon incidenta. To znači da je vodoopskrba stanovnika ovih sela, a i stanovnika grada Knina sigurna, s obzirom na to da je kninski vodovod neoštećen, ispravna i pod kontrolom. Mjerenja zraka pokazala su da nema štetnih učinaka", stoji u priopćenju koje potpisala glasnogovornica Zora Lažeta.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje upozorava stanovništvo s područja Pađena i okolnih sela da ne puštaju stoku na ispašu izvan ograđenih prostora dok se cijelo područje ne očisti od minsko - eksplozivnih sredstava.

Također, primijete li neku minsko-eksplozivnu napravu neka ništa ne diraju te odmah nazovu broj 112, navodi se u apelu DSUZ-a mještanima.
 

Iz kategorije: Vijesti