Datum objave: 14. Rujan 2011

Šokantna svjedočenja u nastavku suđenja Draženu Slavici

Diana Ferić
Diana Ferić

Obitelji stradalih vatrogasaca i odvjetnik Čedo Prodanović ostali su šokirani u sudnici Županijskog suda u Zadru kada su čuli svjedočenje zrakoplovnog tehničara Denisa Buranija koji je po prvi put priznao da je helikopter mogao sletjeti na Kornat i pomoći vatrogascima koji su tada već dva sata izgoreni čekali pomoć. Riječ je o istoj posadi koja je vatrogasce dovezla na gašenje požara i vratila se po njih nakon dva sata ne sumnjajući da je išta krenulo po zlu, piše Jutarnji list.
- Kada smo se vratili po njih, tek kada smo se spustili niže vidjeli smo da ima ranjenih vatrogasaca. Mogli smo sletjeti, ali nismo imali potrebnu opremu za spašavanje, a uz to nam je naređeno da idemo u Lošinj po pripadnike protupožarne zaštite (NOS) - rekao je Buranji, koji je naknadno ipak priznao da su u helikopteru imali dvoja nosila. To je izazvalo žestoku reakciju obitelji i Slavičinog odvjetnika, pogotovo kada su čuli da je isti taj helikopter ekipu za spašavanje NOS-a iskrcao u udaljenoj uvali Kravljačica, a ne u blizini mjesta gdje su bili stradali vatrogasci.

- Mislim da je zapovjednik te grupe rekao gdje da ih ostavim. Ja sam samo član posade i ne odlučujem ni o čemu - kazao je Buranji u sudnici u kojoj je nastala neugodna tišina nakon Prodanovićeva pitanja zbog čega im je bila potrebna oprema za spašavanje, kada su imali nosila sa kojima su mogli prenijeti vatrogasce u helikopter.

- Zapovijedi smo dobivali iz Operativnog središta Divulje - odvratio je Buranji koji potom nije mogao odgovoriti ni na pitanje Igora Marinovića, oca stradalog Ivana Marinovića koji je zatražio da imenuje tog "fantomskog" zapovjednika koji je izdavao sve zapovijedi.

"Ima li taj ime?"- zagrmio je otac Ivana Marinovića na što je Buranji kazao kako mu nije poznato tko je davao zapovijedi koje su dobivali preko kontrole leta. Priznao je također kako helikopter H 202 sa kojim su kobnog dana prevezli vatrogasce na Kornat nije bio ispravan. Nije bila ispravna LTG dizalica za spuštanje i izvlačenje osoba, a također je helikopter imao tehničkih problema sa miješanjem ulja i goriva.

- Let je odobrio zapovjednik eskadrile - kazao je Buranji koji nije znao odgovoriti tko je nakon završetka akcije zamijenio "crnu kutiju" iz helikoptera. - Ako je SAB kazeta, odnosno crna kutija zamijenjena, to je bila odgovornost tehničarke Gabrijele Novak - naveo je Buranji, no kako se kasnije doznalo ona uopće nije na popisu svjedoka. Buranji je također ispričao kako se se vatrogasci ponašali prilično "nehajno", te da su neoprezno odlagali stvari.

- Vatrogasce smo iskrcali u dvije grupe. Neki su se ponašali neoprezno, a iz kanistra im je curilo gorivo, na što smo ih upozorili. Dok smo nadlijetali otok bili su dobro raspoloženi i govorili da će tu ostati 3 do 4 dana. Kada smo se vratili po njih samo dvoje su imali košulju i hlače dok su drugi bili potpuno bez odjeće. Nije nam bilo jasno što se dogodilo - rekao je Buranji, prenosimo iz Jutarnjeg lista.

Iz kategorije: Vijesti