Datum objave: 07. Rujan 2011

Što se mora tiče na Banju bi se i sada moglo kupati

Diana Ferić
Diana Ferić

More uz buduću plažu Banj u Crnici pogodno je za kupanje, kako su pokazala sva dosadašnja mjerenja njegove kakvoće. Ispitivanja provodi Zavod za javno zdravstvo prema narudžbi Grada Šibenika, a do sada su, s dva mjerna mjesta, uzeli 16 uzoraka.

More iznimne do dobre čistoće

Niti jednom nisu bili negativni. Štoviše,   devet puta su bili„izvrsni“ dva puta bili „dobri“, a u četiri navrata „zadovoljavajući“. To potvrđuje da se na predjelu buduće plaže Banj već sada može bez bojazni kupati  iako je dio gradske kanalizacije sve do prije mjesec dana izlazio u more nedaleko od lokacije budućeg šibenskog kupališta. Radovi na kolektoru Crnica-Pekovac riješit će u potpunosti pitanje odvodnje otpadnih voda tog dijela grada, koja će time biti preusmjerena na sustav gradskog kolektora pa će more biti još čistije.  Poznato je i da je  Studija Instituta Ruđer Bošković pokazala da je morsko dno, samim tim i morska voda, budućeg Banja iznimno pogodna za plažu: bez štetnih sedimenata i štetnih tvari po kupače.

Sljedeće godine plaža u srcu Šibenika 

Dosadašnji rezultati ispitivanja kakvoće mora na dvije lokacije ispod bazena u Crnici argument su više da nema zaprega da tu bude buduće gradska plaža koju do sredine 2012. godine planira urediti aktualna gradska vlast uz gotovo plebiscitarnu potporu građana. Idejno riješenje izradio je poznati šibenski arhitektonski biro ARX. Taj je prostor  podijeljen u sedam cjelina, a osim kupališnog prostora predviđeni su obalna šetnica, sportska igrališta-skate poligon, odbojku na pijesku, igralište za košarku, ljetno kino, ugostiteljske objekte, sanitarni čvorovi i dječje igralište te sadašnje parkiralište.
Prema prvoj procjeni troškovnik uređenja plaže Banj stajat će oko 1 500 000 Eura. Pored proračunskih sredstava Grada Šibenika, gradska vlast računa i na fondove EU, a postoji mogućnost da Grad uđe u partnerski odnos s privatnim investitorom.

Iz kategorije: Vijesti