Datum objave: 03. Rujan 2011

Žene SDP-a o rodnoj ravnopravnosti i ravnopravnosti spolova

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Sonja Mikulandra nova je predsjednica  Gradske organizacija Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Šibenik. Izbrana je na  na današnjoj 4. izbornoj  skupštini održanoj u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić.Osim izbora predsjednice i novog vodstva,  uoči predstojećih parlamentarnih izbora predstavljene su  temeljne odrednice programa rodne ravnopravnosti i ravnopravnosti spolova kojeg zagovara forum žena u okviru SDP-a. Na inicijativu Foruma žena SDP-a formirana je ženska koalicija „Saveza za promjene“ sastavljena od predstavnica SDP-a, HNS-a, HSU-a i IDS-a. Osnovni ciljevi te ženske koalicije su izrada politika usmjerenih na rješavanje specifičnih potreba žena koje će biti sastavni dio politika i programa stranaka koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima, te političko osnaživanje žena s osobitim naglaskom na "ženska" mjesta na listama za parlamentarne izbore u smislu poštivanja paritetne zastupljenosti.

„Ravnopravnost žena u društvu još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini. Šibensko-kninska županija je županija sa jednom od najvećih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj unatoč izuzetnim potencijalima koje ima. Sigurna sam da će se većim angažmanom žena u politici, a posebno u ekonomiji ostvariti rezultati koji će naposlijetku dovesti do smanjenja nezaposlenosti te potaknuti zapošljavanje žena i izvan turističke sezone kada se žene uglavnom zapošljavaju na slabije plaćenim radnim mjestima“, kazala je Karolina Leaković potpredsjednica  SDFŽ i saborska zastupnica SDP-a.

Leaković je istaknula stalni problem nezastupljenosti žena u upravljačkim strukturama firmi u državnom a osobito u privatnom vlasništvu. „Tu je postotak žena izrazio nizak, a kako se penjemo po hijerarhijskoj ljestvici, posebno u ekonomiji,  žena je sve manje, a slijedom toga manja je i mogućnost njihovog utjecanja na donošenje važnih odluka“, kazala je Leaković.  Priznaje da je u politici ipak postignut mali napredak, u Hrvatskom saboru danas ima 25 posto žena, no ta brojka je na lokalnoj i regionalnoj razini i dalje zabrinjavajuće mala.

Iz kategorije: Vijesti