Sidebar Menu

Datum objave: 03. Rujan 2011

Počinje snimanje Šibenika za Google street View

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Najatraktivnije lokacije Grada Šibenika poput Katedrale sv. Jakova i mediteranskog vrata samostana sv. Lovre za nekoliko mjeseci bit će dostupne na Google Street View internet servisu.  20. rujna u Šibenik stiže predstavnik Google-ove ekipe koji će na posebnom triciklu na kojem su postavljene kamere i fotoaparat  snimati gradske ulice. Za potpunu uspješnost slika potrebno je da na lokaciji nema ljudi, pa će se snimanja obavljati u vremenskim periodima kada je najmanja posjećenost.

Prikupljeni fotomaterijal bit će iskorišten za Googleovu uslugu Street View, koja u sklopu Google Mapsa putem interneta omogućuje pregled ulica iz perspektive pješaka. Ova je usluga izazvala vrlo podijeljena mišljenja u svjetskoj javnosti. Dok su neka područja objeručke prihvatile Googleove kamere, poput nedavnog projekta u Amazoni, neke zemlje poput Njemačke, Indije i Austrije zatražile su zabranu provođenja projekta. Danas su na Street Viewu ulice gradova iz čak 24 države svijeta - Kanada, Portugal, Njemačka, Švicarska, Tajvan, Južnoafrička republika, Španjolska, Austrija, Češka, Francuska, Finska, Velika Britanija, Irska, Švedska, Nizozemska, Belgija, Italija, Danska, Norveška, Novi Zeland, Australija, Južna Koreja, Japan i Brazil.

Osim Hrvatske i Slovenije, Street View će ubrzo donijeti i snimke gradova u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Luksemburgu te Rumunjskoj. U Hrvatskoj je snimanje počelo prije nekoliko dana, a upravo je završeno snimanje ulica Splita i Dubrovnika.
Iz Google-a su kontaktirali predstavnike Grada Šibenika kako bi ishodovali sve potrebne dozvole za slikanje, te kako bi im Grad dao mapu ili vodiča, koji će ih uputiti koje su još lokacije atraktivne da bi ih se obuhvatilo u aplikaciji Street View.  Na takav način Google će dobiti najbolje pokrivanje i izbjegnut će se praznine, a Grad Šibenik će biti dostupniji svim korisnicima Interneta i s njegovim će se ljepotama moći upoznati i ljudi na drugom kraju svijeta i to samo jednim klikom miša. Ukoliko to bude potrebno predstavnici Google-a  u suradnji s Gradom Šibenikom organizirat će i druge termine kako bi se kvalitetnije i sveobuhvatnije slikalo naš grad, javljaju i Gradske uprave.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.