Datum objave: 30. Kolovoz 2011

Zašto su plaže neprilagođene invalidima?

Diana Ferić
Diana Ferić

Osobe s invaliditetom uglavnom su i dalje nevidljive i nevažne onima koji uređuju plaže u Šibensko - kninskoj županiji, a posebno iznenađuje što jedno ugledno hotelsko naselje kao što je Solaris, koje se diči svojim izvrsno opremljenim plažama nema rampu za invalide! Do takvog smo zaključka došli nazivajući ovih dana turističke zajednice i hotelske kuće u Šibensko - kninskoj županiji  zanimajući se, ne kao novinari, nego kao građani, jesu li i koje plaže opremljene za invalide, imaju li rampu za ulazak u more i WC prilagođen invalidima.
 

Neinformiranost službenica u turističkim zajednicama

Porazno je što većina plaža u Županiji nema ništa od toga. Iznimke su plaža Lolić u Pirovcu te Plava plaža u Vodicama i plaža u Srimi te na Jadriji. No, nedopustivo je i što smo u većini turističkih zajednica dobili netočan ili nepotpun odgovor.
U Solarisovom Call centru  jasno su nam kazali da na žalost ni njihova glavna plaža nije opremljena za invalide, no istodobno u uredu Turističke zajednice Šibensko - kninske županije daju informaciju da je tzv. bijela plaža u Solarisu opremljena za invalide, a to stoji na njihovim web stranicama.  U Turističko - informativnom centru u Šibeniku također su nas uputili na plažu u Solarisu koja nema rampu, a nisu znali da rampa postoji na Jadriji. Postavljena još prije nekoliko godina zahvaljujući humanitarnoj akciji u organizaciji šibenskog Inner Wheel kluba.

Odgovor ne znaju u TZ, ali zna gradonačelnica

Naše pitanje nespremno je zateklo i službenice u TZ Grada Vodica gdje su nakon razamišljanja odgovorile kako na Plavoj plaži postoji za invalide prilagođen ulaz u more. Tek smo od gradonačelnice Vodica Branke Juričev Martinčev doznali pravu informaciju  osim  na  Plavoj plaži Grad Vodice je izgradio rampu za invalide i na plaži u Srimi i to zahvaljujući potporama koje za tu namjenu daje Ministarstvo turizma.
Zanimljivo je međutim da na popisu plaža prilagođenih osobama s invaliditetom koje je izradila Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara nema niti  jedna plaže u Šibensko - kninskoj županiji.
 

Ne mare za obavezu prema invalidima

Pristup za invalide radi se reda radi samo da bi se dobila Plava zastava. Sve se to radi polovično; naprave prilaze, ali bez rukohvata. Toaleti i garderobe za invalide su obično zaključani, a u blizini nema osobe koja bi ih trebala otključavati“, izjavila je Tatjana Varga, članica i volonterka Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, te je dodala kako se prilikom izrade nacrta i planova za prilagodbe nikada ne konzultiraju sa samim korisnicima, to jest osobama s invaliditetom.
Nacionalni propisi propisuju da se prilikom rekonstrukcije i gradnje građevina osobama smanjene pokretljivosti treba osigurati nesmetani pristup, kretanje, boravak i rad u njima, a i da uređena plaža mora biti pristupačna svima pod jednakim uvjetima te infrastrukturno i sadržajno uređen, što podrazumijeva tuševe, kabine i sanitarne uređaje. Problem je, kao i s ostalim zakonima, njihova nedosljedna primjena u praksi.

 

Iz kategorije: Vijesti