Datum objave: 30. Kolovoz 2011

Danas se bilježava 4. obljetnica tragične pogibje 12 vatrogasaca

Diana Ferić
Diana Ferić

Tužna povorka u kojoj su obitelji  vatrogasaca koji su prije četiri godine  poginuli gaseći požara u uvali Šipnat na Kornatima,  njihovi prijatelji, kolege kao i izaslanstva državne i lokalne vlasti upravo su stigli u tu uvalu kako bi im, na  mjestu stradanja, odali počast . Tog 30. kolovoza 2007. na mjestu su poginuli Marko Stančić (16), Hrvoje Strikoman (18), Gabrijel Skočić (19), Ivan Marinović (32), Dino Klarić (33) i Ivica Crvelin (52). Teško ozlijeđeni, pomoć su satima čekali Karlo Ševerdija (17), Josip Lučić (19), Ante Juričev Mikulin (22), Tomislav Crvelin (23), Ante Crvelin (24), Marinko Knežević (52) i Frane Lučić (23). Šestero vatrogasaca preminulo je zbog ozljeda, a preživio je samo Frane Lučić. Premijerka Jadranka Kosor nije ni ovog puta nazočna na obljetnici obilježavanja kornatske tragedije, a u ime Vlade prisutni su Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture i ministar obrane RH Davor Božinović. Pokloniti se svojih tragično preminulim kolegama došlo je i 200 predstavnika vatrogasnih jeidnica i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cijele Hrvatske. Misu zadušnicu u novouređenoj kapelici sv. Florijana na Kornatu  za poginule vatrogasce služit će don Franjo Glasnović. Potom će  okupljeni obići križeve sagrađene u tehnici suhozida u znak sjećanja na stradalih 12 vatrogasaca.

Obilježavanje četvrte obljetnice kornatske tragedije započelo je jučer u Tisno polaganjem vijenaca na spomen ploču kod Vatrogasnog doma u Tisnom te na grobove poginulih tišnjanskih vatrogasaca. U izjavi novinarima tišnjanski načelnik Ivan Klarin kazao je kako  je na suđenju za sada jedinom opruženom za pogibju vatrogasaca bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu  Slavici očito da neki svjedoci štite odgovorne te  da je očito da se gašenju požara na Kornatima dogodio niz propusta za koje odgovorni moraju biti kažnjeni. Jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije Frane Lučić izjavio je kako je razočaran reakcijama i predsjednika RH Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor na potrebu da se sazna prava istina o tomu kako su i zašto poginuli njegovi kolege na Kornatima te je iskazao uvjerenje da je uzrok bila eksplozija bombi koje su, navodno, avioni NATO -a bacili prilikom bombardiranja Srbije.

U spomen na pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika: Dina Klarića, Ivana Marinovića, Ivicu Crvelina i Marinka Kneževića, vijence su jutros ispred Vatrogasnog doma u Šibeniku položile njihove obitelji, zatim  izaslanstva Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije, JVP Šibenik i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije. U  ime Grada Šibenika poginulim šibenskim vatrogascima počast su odali gradonačelnik dr. Ante Županović i njegovi zamjenici Franko Vidović i Petar Baranović.  

Iz kategorije: Vijesti