Datum objave: 29. Kolovoz 2011

Noć šišmiša u Skradinu

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Akcijom „Dajmo više za šišmiše“ i „I am a bat, not bad“ Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ obilježit će večeras u Skradinu Europsku noć šišmiša. Nakon godine delfina i gorila, 2011. je proglašena Međunarodnom godinom šišmiša što je povod da se široku javnost upozori na ugroženost i potrebu intenzivnije zaštite šišmiša. Cjelodnevni informativni štandovi, predavanja, dječje radionice te šetnja do utvrde Turina u Skradinu s „bat-detektorima“ dio su programa kojim organizatori žele „dati više za šišmiše“.
“Pokušat ćemo razbiti neke predrasude da šišmiši piju krv, zalijeću se u kosu, te što više posjetitelja Skradina i njihovih stanovnika uvjeriti u suprotno, budući da su te predrasude ili česta izreka „slijep kao šišmiš“ neutemeljene“, poručili su iz NP Krka.

Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava, te su pokazatelj zdravog okoliša. Važnost šišmiša u prirodi očituje se u biološkoj kontroli brojnosti kukaca, oprašivanju te širenju sjemenki biljaka.
U Hrvatskoj je zabilježeno 35 vrsta šišmiša i svih 35 strogo su zaštićene zavičajne divlje svojte. U Crvenoj knjizi sisavaca nalazi se čak 17 vrsta šišmiša koji su ili regionalno izumrli, ugroženi, osjetljivi, nedovoljno poznati ili potencijalno ugroženi.
Europska noć šišmiša obilježava se već 15 godina širom Europe pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS). Uz to se ova i sljedeća godina obilježavaju kao Godine šišmiša - 2011. na razini Europe pod okriljem EUROBATS-a koji slavi svoju dvadesetu godišnjicu, a u 2012. godini se kampanja proširuje na cijeli svijet pod pokroviteljstvom UN-ovog Programa za okoliš i Konvencije o migratornim vrstama. Pokrenuta je i zajednička Internet stranica Godine šišmiša. Zato: Dajmo više za šišmiše!

Iz kategorije: Vijesti